Sport

Guld-Jennie hoppas hitta sista pusselbiten

Jennie Johansson hoppas lägga pusslet rätt på 100 meter bröstsim.
Jennie Johansson hoppas lägga pusslet rätt på 100 meter bröstsim.

Hon beskriver det som att lägga ett pussel.Jennie Johansson är snabbast i världen på 50 meter bröstsim – men har hon uthålligheten för att orka vara snabb i 50 meter till i OS?– Träningen har gått jättebra så jag hoppas kunna simma väldigt bra, säger hon.

Vad väldigt bra är – det återstår att se.

Jennie Johanssons fyra månader gamla svenska rekord på 100 meter bröstsim (1.06,63) är drygt två sekunder långsammare än regerande mästaren Ruta Meilutytes världsrekord.

På världsårsbästalistan räcker hennes tid till 15:e plats.

Ingenting är omöjligt

Johansson kan bara förbanna att 50 meter bröstsim inte är en OS-distans. Samtidigt visade hennes skrällguld i Kazan att ingenting är omöjligt.

– Guldet betydde mycket mentalt. Jag har tagit med mig det och motiverat mig i träningen. Jag har känt att det jag gör är rätt väg och det känns väldigt skönt.

TT: Känner du en ökad press utifrån efter VM-guldet?

– Nej, det gör jag inte. Det är inte 50 meter jag ska simma, jag känner inte den pressen. Snarare är det väl att det kanske är kul för alla att se hur det går. Men det är klart att jag vill simma mitt allra bästa.

Jennie Johansson har gått till final två VM i rad på distansen och blivit sjua (i fjol) och åtta (2013).

Svår utmaning

Träningen under vintern i Australien har handlat om att försöka hitta uthålligheten utan att tappa farten. Där ligger utmaningen på 100-metersdistansen för henne:

– Det är lite svårt med en hundring, eftersom jag är en sprinter kan det lätt bli att jag går ut lite för fort och då kommer det att bli tungt de sista 15 meterna. Men det är det jag har försökt jobba på. Samtidigt vill jag inte träna för mycket uthållighet och tappa det naturliga som jag är bra på. Det är ett pussel.

Johanssons pusselläggande börjar på söndagen med försök och semifinal. En eventuell final går natten till tisdagen, svensk tid. Någon resultatmålsättning har hon inte. Det slutade hon med efter OS i London 2012 då hon siktade på final, men missade.

– Det gjorde mig väldigt besviken. Så de senaste åren har jag ändrat resultattänken i min vardag som simmare, jag vill göra varje dag till min bästa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset