Sport

Gulddoft efter utjämning

Luleås Sofie Hendricks (till vänster) och Udominates Tanya Massamba i onsdagens fjärde SM-final i Umeå.
Luleås Sofie Hendricks (till vänster) och Udominates Tanya Massamba i onsdagens fjärde SM-final i Umeå.

Udominate har fixat en femte och avgörande finalrysare mot Luleå.Med en magnifik Krista Gross som anförare slog Umeålaget på hemmaplan rivalerna från Luleå med 76-72 efter en dramatisk förlängning och utjämnade till 2-2 i matchserien.– Vi ska spela likadant i morgon, arbeta hårt. Vi ska ta guld i år, säger Krista Gross till TT.

Udominate var i ledning en stor del av matchen men Luleå kom ifatt och såg ut att ha kopplat ett segergrepp. Då klev Ilaria Zanoni in och satte den avgörande tvåpoängaren för hemmalaget med 18 sekunder kvar att spela av förlängningen.

Hittills har det bara varit hemmasegrar i finalserien. Trots allt talar därför en del för att Luleå kan ta hem sitt tredje raka SM-guld på torsdagskvällen.

– Nu handlar allt om återhämtning. Vi ska lära av den här matchen och vara redo i morgon. Det blir en härlig match, säger Luleås Katie Bussey, bäst i laget med sina 20 poäng.

"Försvarsspelet fungerade bra"

Luleå började matchen bäst. Med sitt snabba och fantasifulla spel tog man greppet mot ett hemmalag som verkade nervösare. Till exempel hade Udominates kanske viktigaste spelare Frida Aili slängt bort tre bollar redan efter ett par minuters spel.

Men Aili och Udominate fick snabbt ordning på spelet och kunde gå till en halvtidsledning med 39-28.

Luleå normalt sett starka trepoängsskytte syntes inte till.  I stället var det Udominate som prickade rätt med sina långskott, samtidigt som man tack vare främst en magnifik Krista Gross var starkast i returtagningen.

– Vi visste att vi måste vinna och spelade mycket bättre i dag än senast, lugnade ner oss och spelade mer som ett lag. Särskilt försvarsspelet fungerade bra, säger Krista Gross, som tror starkt på att Udominate kan ordna en repris i Luleå på torsdagskvällen då SM-guldet ska delas ut.

– Alla måste veta vad de ska göra, så var det inte senast.

Skada på nyckelspelare

I den andra halvleken handlade det mesta om finländskan som stal bollar, tog returer och satte poäng. Gross var banans stora dominant och såg på egen hand till att poängavståndet till Luleå bibehölls nästan hela vägen. I Luleå var amerikanskan Katie Bussey dominerande i anfallsspelet tillsammans med Julie Vanloo.

Men frågan är om den skickliga belgiskan är spelklar på bara ett dygn. Hon besväras starkt av en stukad fotled och låg länge efter matchen med en ispåse på sin onda fot.