Sport

Guldrycket en vältajmad chansning

Jenny Rissveds tog OS-guldet efter ett mäktigt ryck på slutet.
Jenny Rissveds tog OS-guldet efter ett mäktigt ryck på slutet.

Jenny Rissveds studerade konkurrenten noga. Sedan kom guldrycket, i första klättringen på slutvarvet.– Jag hade mycket bättre flyt än henne där, berättar 22-åringen.

OS-loppet, i den slingriga mountainbike-banan i Deodoro, utvecklades under slutvarven till en tvekamp mellan 22-åriga Jenny Rissveds och den rutinerade polskan Maja Wloszczowska, 32, som bland annat tog OS-silvret i Peking för åtta år sedan.

Men, rutin eller inte, det här var Jenny Rissveds dag. Svenskan hade följt sin taktik till punkt och pricka och tog sig tid att känna guldkonkurrenten på pulsen.

– På näst sista varvet var det bara jag och Maja kvar, då tänkte jag att nu kollar jag av lite hur hon kör, om hon är trött, var hon är stark, berättar Rissveds.

"Liten chansning"

Falucyklisten identifierade snabbt ett nyckelparti i början av den knappt fem kilometer långa slingan.

Och på sista varvet satte hon sin plan i verket.

– Jag insåg att i första klättringen hade jag mycket bättre flyt än henne. Då tog jag en liten chansning och gjorde ett litet test där, testade att attackera. Då fick jag någon meter, så då var det bara att köra.

Räckte med marginal

Det räckte med marginal. Till slut hade Jenny Rissveds 37 sekunders marginal till silvret och 1.26 till kanadensiskan Catharine Pendrel på bronsplats.

Rissveds talade redan i förväg om att den tekniska banan, som OS-cyklisterna skulle avverka sex varv på, passade henne perfekt. Ett väl avvägt linjeval, mellan de lite snabbare men svårare linjerna och de lättare men långsammare, gav henne ytterligare fördel.

– Hon har haft fantastisk hjälp av sin tekniktränare Zakarias Johansen, som har gått igenom alla linjer på banan med henne. Det har funkat klockrent, säger tränaren Fredrik Ericsson.

– Hon gjorde precis allting rätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset