Sport

Gulldén jagar OS-revansch

"Att sitta i augusti, när alla ens lagkamrater är på OS, är inte så himla kul", säger Isabelle Gulldén inför OS-kvalet. Arkivbild.
"Att sitta i augusti, när alla ens lagkamrater är på OS, är inte så himla kul", säger Isabelle Gulldén inför OS-kvalet. Arkivbild.

För åtta år sedan var allt nytt. För fyra år sedan blev det fiasko.Nu vill Isabelle Gulldén till OS för att visa att Sverige hör hemma i toppen av handbollsvärlden.– Man vill revanschera sig från de två första, säger hon inför OS-kvalet i Ryssland.

Tre matcher på tre dagar väntar det svenska handbollslandslaget i Astrachan i södra Ryssland, invid floden Volgas utlopp i Kaspiska havet.

– Det är som att vara på flick-SM igen, skojar Gulldén om det intensiva programmet.

– Det är mycket mentalt man måste förbereda. Det är äta, sova – såna saker. Du måste tänka på det hela tiden. En vanlig ligamatch i Rumänien kan du ibland tänka att jag skiter i proteinpulvret efter matchen för jag har ändå vila i morgon. Men här kommer det att gälla att få i sig det mesta, återhämtning, jogga ner. Det är ju inte ens 24 timmar mellan den första matchen och den andra.

Vill inte sitta hemma

Sverige har tidigare kvalat in till två olympiska spel; 2008 och 2012. Gulldén var bara 19 år i Peking 2008, som var hennes första internationella mästerskap. Då slutade Sverige åtta. Fyra år senare, i London, blev det fem raka förluster i gruppspelet och Sverige rankades näst sist.

– Första OS:et var extremt roligt, man gick och gapade hela tiden för att man var så imponerad av allt som hände runt omkring. I det andra ville man gå in och prestera och så gick det åt skogen. Så på något sätt vill man ju dit och visa att vi kan. För det är ett jättebra skylfönster för svensk handboll och för handboll överlag. Det är extremt bra lag med, man vill ju vara där uppe. Och att sitta i augusti, när alla ens lagkamrater är på OS, är inte så himla kul.

Sverige inleder mot Mexiko på fredagskvällen. Sedan väntar Polen på lördag och Ryssland på söndag. De två främsta lagen i gruppen får åka till OS.

– Vi har självklart respekt för alla motståndare. Men VM-lagen som var från Syd- och Mellanamerika var inte så bra. Och Mexiko var inte ens kvalade till VM. Vi ska vinna den matchen utan några som helst problem, säger Linnea Torstenson, som precis som Gulldén spelat två OS.

Ryssland favorit

– Personligen är det det största man kan uppleva. Det är ett nytt lag om man ser till de andra OS-turneringarna, det är inte så många som är med sedan det förra och man vill uppleva OS också med det här gänget.

Ryssland är favorit till att vinna gruppen. Sverige och Polen väntas göra upp om den andra OS-platsen.

– Det är jättesvårt, vi är så himla jämna i toppen. Det är typ tolv lag som kan blanda sig in i den absoluta toppen nu, säger Gulldén.

– Ryssland är extremt starka just nu. Det är ett lag som har utvecklats något enormt och har en helt annan spelstil. Det hade varit skönt om den matchen inte gällde någonting, att det var klart innan. Men gör den det så är det extremt coolt att spela här för en fullsatt arena.