Sport

Gulldén: "Kan ta oss riktigt långt"

Det blev svensk förlust i OS-kvalavslutningen mot Ryssland. Arkivbild.
Det blev svensk förlust i OS-kvalavslutningen mot Ryssland. Arkivbild.

Sverige nådde målet med OS-kvalet, men i den avslutande matchen mot Ryssland blev svensk förlust med 29–37.Nu gäller det för Sverige att forma ett slagkraftigt lag till OS.– Det beror helt på vilken grupp man får, men jag tror ändå stenhårt på att vi kan ta oss riktigt långt, säger Isabelle Gulldén.

Det fanns några förmildrande omständigheter:

Det var tredje matchen på tre dagar.

Det var dagen efter Polen.

OS-platsen var redan säkrad.

Men hur som helst blev det en riktig skitmatch av Sverige mot Ryssland.

– Det var en handbollslektion. När Ryssland får spela så här är de ett av världens absolut bästa lag. Vi har inte en chans, säger förbundskapten Helle Thomsen.

Ryssland fick gå upp till 5–0 innan Sverige hittade målet. Segermarginalen blev till slut åtta mål.

Ingen förbundskapten

Efter matchen samlade Thomsen, som kan ha gjort sin sista match som ledare för det svenska laget, spelarna i omklädningsrummet och gav dem både förmaningar och klappar på axlarna.

– Jag sa att om de drömmer om mer än att bara ta sig till OS, om att vara bland de bästa, så får man inte låta det bli 5–0 efter fyra minuter. Man får inte så många chanser i matchen och när de är där så ska man ta dem. Men det viktigaste var att vi gick till OS, och därför säger vi bara "yes".

Förbundskaptensrollen är bara en av de byggstenar som måste på plats för det svenska laget inför OS. Helle Thomsens korttidskontrakt löper ut under måndagen och danskan, som kom in i laget igen efter att Thomas Sivertsson fick sparken i vintras, är inte säker på om det blir en fortsättning.

Dessutom ska spelartruppen omvärderas och bantas. 18 spelare firade OS-avancemanget i Astrachan, men alla får inte följa med till Rio de Janeiro. Reglerna i OS gör att den slutgiltiga truppen bara får bestå av 14 spelare.

Förutom spelarna på plats i Ryssland finns Jamina Roberts, som är på väg tillbaka från skada, att plocka in.

Hård konkurrens

För den blivande förbundskaptenen gäller det att bestämma sig för vilka lagdelar som ska det ska finnas fler alternativ på än andra.

– Jag är ofta bland de sista in i en 16-mannatrupp så det är klart att det är jäkligt tufft, säger Angelica Wallén, som var en av Sveriges bättre spelare mot Ryssland och var 100-procentig i avsluten med fyra mål.

29-åriga Wallén har gjort tre mästerskap: EM 2010 och 2012 och OS 2012 där hon blev inringd som reserv och fick ytterst lite speltid.

– På min position tror jag att man kan se vad en ledare betyder för självförtroendet hos spelare. Jag vet att Helle vet vad jag kan och hon tror på mig. Då blir jag inte nervös utan bara går in och kör. Det känns som om jag gjorde det jag kunde med de minuterna jag fick. Så om det blir en annan förbundskapten hoppas jag att den personen har kollat på matchen.

Sverige har spelat två OS tidigare, 2008 och 2012, och slutat åtta och elva. Och vilken trupp som än åker har detta Sverige möjligheter att nå längre.

– Det känns som att vi har en större bredd och lite fler spelare, säger Gulldén.