Sport

Gustafsson redo att ta över

Frölundas Johan Gustafsson är redo att ta över målvaktsspaden efter skadade Lasse Johansson. Arkivbild.
Frölundas Johan Gustafsson är redo att ta över målvaktsspaden efter skadade Lasse Johansson. Arkivbild.

Han hämtades hem från Nordamerika för att bli nyckeln i Frölundas jakt på SM-guld.Trots att han hamnade på bänken ser den möjligheten nu ut att komma för målvakten Johan Gustafsson, 24.– Skador är sånt som kan hända. Det gäller för mig att vara beredd och det har jag kämpat hårt för att vara, sade den förre JVM-guldhjälten.

Frölunda släppte under torsdagen ingen information kring skadeläget på succémålvakten Lasse Johansson efter kollisionen med Luleås Anton Hedman i den tredje semifinalen, seger med 3–0.

Johansson leder målvaktsligan i slutspelet (94,69 i räddningsprocent) och vann den i grundserien (92,74).

Aftonbladet skrev natten till torsdagen att Johansson har slitit av ledbandet i ena knäet.

Stämmer det så har målvaktsettan, som genomgick en magnetkameraundersökning under torsdagseftermiddagen, spelat färdigt i slutspelet.

"En riktig tiger"

Och hoppet för Frölunda – som leder semifinalserien mot Luleå med 2–1 – om en guldkantad vår står till Johan Gustafsson.

Frölundatränaren Roger Rönnberg sade efter torsdagens träning att han har största förtroende för Gustafsson, men medger att en eventuell skada på Lasse Johansson påverkar.

– Jag skulle vara en idiot om jag säger att det inte påverkar, det är slutspelets bäste målvakt som Hedman krockar med. Däremot tror jag inte att det påverkar så mycket som folk tror, spelarna har ju tampats med Johan på träning hela säsongen och vet vad han går för. De vet att han är förberedd och är en riktig tiger i målet, sade Rönnberg.

Frölundatränaren hämtade hem sin JVM-guldmålvakt från två motiga säsonger i Nordamerika där han inte lyckades slå sig in i NHL, utan fick spela i Minnesotas farmarlag Iowa.

Ser framåt

Väl hemma har han dessutom blivit utkonkurrerad av en het Lasse Johansson.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag är nöjd med säsongen i stort, men det är nya tag och det gäller att vinna matcher. Jag ser framåt och tänker inte stå och tänka på vad som har varit, sade Gustafsson som hade 88,38 i räddningsprocent i grundserien och 10–9 i matchfacit.

Han fick 15 minuters speltid då han ersatte Johansson i onsdags kväll, hans första match sedan den 3 mars.

– Det är klart att det var skönt att känna på atmosfären, jag fick sex skott på mig och fick känna på pucken, sade Gustafsson som fick sitt genombrott i Luleå då han ledde laget till SM-final 2013.

– Första gången jag var där uppe och spelade så kändes det speciellt, jag hade två bra år där, nu ser jag det som vilken match som helst.