Sport

Häcken har hittat rätt balans

En frispelad Samuel Gustafson rullar in 2–0 för Häcken under Jönköpings målvakt Damir Mehic.
En frispelad Samuel Gustafson rullar in 2–0 för Häcken under Jönköpings målvakt Damir Mehic.

Häcken utan skyttekungen Paulinho vann med 3–1 mot nykomlingen Jönköpings Södra. Då var tränaren Peter Gerhardsson mest nöjd med försvarsspelet och anpassningen efter motståndet.

Häcken har varvat upp efter en svajig, skadedrabbad inledning i allsvenskan. 3–1 mot Jönköping var den andra klara segern i rad för de nyblivna cupmästarna. Paulinho var tvåmålsskytt i de två senaste omgångarna, men hade nu känning i ett tidigare skadat knä och satt på reservbänken denna gång.

Det gick bra ändå för Häcken. Vänsterbacken Kari Arkivuo sköt 1–0 på studsande boll sedan Jönköping nickat undan en hörna i 16:e minuten.

Samuel Gustafson ökade till 2–0 när han blev helt frispelad av Nasiru Mohammed efter en halvtimme.

Snygga mål

Två minuter efter vilan kom 3–0. Häcken bröt Jönköpings uppspel på mittplan och Martin Ericsson slog en fin stickare till Alexander Jeremejeff, som lyfte in bollen.

– Det som gladde mig mest, förutom segern och snygga mål, var vår acceptans för matchbild, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson.

– Jönköping är väldigt passningsskickliga. Då måste man ha acceptans för att vi måste försvara under längre perioder, säger Gerhardsson och berömmer lagets arbete.

Målskytten Samuel Gustafson konstaterar att ett fotbollslag måste gå en sorts balansgång mellan sitt eget spel och att rätta sig efter motstånd. Han håller med sin tränare om att Häckens balans varit bra i de två senaste matcherna (4–1 mot Falkenberg senast).

För anpassat?

Gustafson tycker att Häcken under tidigare säsonger ibland anpassat sig för mycket efter motståndarna.

– I år har det funkat bättre, säger Samuel Gustafson och hoppas att Häcken lämnat bottenstriden.

Jönköping släppte in tre mål i samma match för första gången i sin allsvenska comeback.

– Vi hade svårt att få tag på Häckens kontringar, säger tränaren Jimmy Thelin, som också konstaterar att hans lag tappade bollen i fel lägen några gånger.

Mål på straffretur

Kort efter 3–0 bytte Thelin ut tre spelare på ett bräde. Det gav inte så mycket. Pawel Cibicki reducerade sent på en retur efter egen straff.

– Vi måste hem, träna vidare och förbättra oss, säger Jimmy Thelin.

Jönköping har en ny svår bortamatch på söndag, mot Elfsborg.