Teknik Nyheter Sverige Sverige-topp

Hälsosamt leverne sänker cancerrisk

Den som bland annat äter mycket frukt och grönt kan kraftigt sänka risken för att insjukna i bröstcancer, enligt en ny studie. Arkivbild.
Den som bland annat äter mycket frukt och grönt kan kraftigt sänka risken för att insjukna i bröstcancer, enligt en ny studie. Arkivbild.

Ät mycket frukt och grönt, undvik rött kött, motionera regelbundet och akta dig för övervikt. Så lyder råden för den som kraftigt vill sänka risken för att insjukna i bröstcancer, enligt en ny studie som gjorts på tusentals kvinnor, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Nära 32 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län fick 1997 besvara en omfattande kost-, hälso- och livsstilsenkät. Utifrån svaren har forskarna kunnat se hur väl kvinnorna då levde upp till ett antal internationella rekommendationer för att förebygga cancer.

Under de 15 år som kvinnorna följdes insjuknade cirka 4,5 procent i bröstcancer – andelen som insjuknade var dubbelt så hög bland dem som hade fått lägre poäng rörande mat- och livsstilsfaktorer som skyddar mot cancer.

– Våra resultat ger ytterligare stöd för att internationella rekommendationer för att förebygga cancer verkligen fungerar. Genom att sprida information om dem till allmänheten borde förekomsten av bröstcancer i samhället kunna minska, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet, som är en av forskarna i studien, till tidningen.

Studiens publiceras i facktidskriften International Journal of Cancer.