Nöje

Här är årets sommarpratare

Årets sommarvärdar i P1 poserar för en lagbild.
Årets sommarvärdar i P1 poserar för en lagbild.

Metallicas trummis Lars Ulrich, FN-visselblåsaren Anders Kompass och rapparen Silvana Imam. Nu är årets sommarvärdar avslöjade.

Det är en sommartradition som pågått sedan 1959 och ett av de allra säkraste sommartecknen. I dag avslöjades årets sommarpratare i P1 på en försommarkylig presskonferens vid Radiohuset i Stockholm.

Bland årets värdar finns den danske världsstjärnan och Metallica-trummisen Lars Ulrich, FN-tjänstemannen Anders Kompass, författaren Kerstin Ekman och rapparen Silvana Imam.

Frispråkig kompass

Imams första tanke när hon fick frågan om att medverka var: "Nu jävlar svenska folket, nu ska ni få höra en riktig berättelse".

– Jag ska berätta om mig själv, om min och min familjs resa hit till Sverige. Jag ska prata om vem jag var, om vissa ämnen jag inte har pratat om som har berört mig när jag växte upp, saker som jag har sett som jag inte har pratat om, säger hon till TT.

Anders Kompass blev världskänd när han avslöjade FN-soldaters sexövergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Han belades med munkavle och beskylldes för tjänstefel men har sedan dess fått upprättelse i domstol.

– Jag kommer vara väldigt frispråkig. Jag kan nu vara en vanlig svensk person som kan berätta allt, säger han.

Yngste sommarvärden

Yngst bland årets sommarpratare är 18-årige Ahmad Khan Mahmoodzada, barnskådespelare i Hollywoodfilmen "Flyga drake" och ensamkommande flykting från Afghanistan.

Även artisten Carola Häggkvist, regissören Johan Renck (som vägrade bära krans på presskonferensen), hyllade författaren Tom Malmquist samt MMA-stjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson ska prata.

Före detta statsministern Ingvar Carlsson gör debut som sommarvärd och har tillfrågats flera gånger. Anledningen till att han tackat nej är att han velat värna sitt privatliv. Men nu är alltså tiden mogen.

– Om jag ska ställa upp så måste jag bjuda på mig själv. Och nu är jag beredd att prata på ett friare sätt. Jag kommer inte att tala som politiker, säger Ingvar Carlsson.

Youtube-humor

Den Youtube-baserade komikergruppen I Just Want To Be Cool säger med en mun att de först jublade när de tillfrågades om att medverka. Men sedan drabbades de av lätt panik.

– Vi har ju inget mörker i våra liv. Till slut kom vi fram till att vi ska prata om humor och Youtube. Folk kommer säkert att undra vad vi är för idioter, men underhållning är minst lika viktigt som politik, säger de.

Lars Ulrichs program är först ut och sänds som podd på midsommarafton den 24 juni. Silvana Imam avslutar den 21 augusti.

Chris Pizzello/AP/TT
Metallica-trummisen Lars Ulrich ska agera sommarvärd i P1. Arkivbild.
Maja Suslin/TT
Silvana Imam ska berätta om sin resa till Sverige i sitt "Sommar i P1.
Maja Suslin/TT
Anna Ternheim, José González och Kikki Danielsson är tre av sommarens sommarvärdar i P1.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset