Nyheter Världen

Här är de amerikanska stater som tillåter hbtq-diskriminering

Demonstrationer i Jackson i Mississippi mot lag 1523, som anses diskriminera homosexuella.
Demonstrationer i Jackson i Mississippi mot lag 1523, som anses diskriminera homosexuella.

Nya lagar som sägs skydda religionsfriheten i bland annat konservativa Mississippi och North Carolina i USA skapar avsky i andra delstater och bland storbolag, som hotar med bojkott. Lagarna anses bidra till diskriminering av homosexuella i USA.

I Georgia gick det så långt att delstatens republikanske guvernör Nathan Deal lade in sitt veto mot en liknande lag, efter påtryckningar från bland annat filmbolagen Disney och Paramount samt amerikanska fotbollsligan NFL.

– Ett av de tuffaste besluten under mina sex år som guvernör, medgav han enligt USA Today

Vilken toalett?

Men Mississippi har röstat igenom en lag som tillåter statsanställda att, med hänvisning till religiös tro, vägra att utfärda vigselbevis till homosexuella. Det blir också tillåtet för privata företag och religiösa grupper att avstå från att ge service till hbtq-personer, som exempelvis vigselceremonier eller mödravård, rapporterar public service-bolaget NPR.

Indiana godkände en liknande lag i fjol. Och i North Carolina tar en ny lag bort det skydd som tidigare fanns mot diskriminering rörande sexuell identitet och könstillhörighet. Dessutom måste transpersoner använda offentliga toaletter i enlighet med det kön som står i deras födelseattest.

Reseförbud

Reaktionerna är starka. Minst fyra delstater och sju storstäder har de senaste dagarna utfärdat förbud för icke-nödvändiga resor till Mississippi och North Carolina för myndighetsanställda.

– Seattle kommer att fortsätta att säga ifrån mot orättvisor och stå på jämlikhetskämparnas sida, sade stadens borgmästare Ed Murray när han offentliggjorde reseförbudet gentemot Mississippi.

Bland andra Atlanta, Boston, Chicago, Portland och San Francisco har gjort likadant. På delstatsnivå har Minnesota, New York, Vermont och Washington sagt ifrån, alla med demokratiska guvernörer. Höga chefer från storbolagen General Electric, Pepsi, Hewlett Packard, Hyatt Hotels, Choice Hotels Levi Strauss och matkedjan Whole Foods har skrivit under ett öppet brev där de ber Mississippis guvernör Phil Bryant riva upp den aktuella lagen, enligt medborgarrättsorganisationen Human Rights Campaign. Återbud börjar också trilla in till en inredningsmässa och en nationell kollektivtrafikkonferens i North Carolina.

Rogelio V Solis/AP/TT
Demonstrationer mot den delstatslag som bland annat slår fast att anställda vid privata företag och religiösa grupper, med hänvisning till sin tro, får avstå från att ge service till hbtq-personer.
Rogelio V Solis/AP/TT
Demonstrationer utanför guvernörens residens i Jackson, Mississippi.