Nyheter

Här är den riktiga skillnaden mellan Ipren och Alvedon

Våra två favoritsmärtstillande har många likheter, men också några skillnader. Lär dig mer om skillnaderna mellan de två ämnena!

Att stå i en affär och välja mellan värktabletter som innehåller paracetamol eller värktabletter som innehåller Ibuprofen är ett ofta svårt val. Båda ämnena har ungefär liknande verkan i praktiken. Men de fungerar på olika sätt och har olika biverkningar.

Paracetamol finns i produkter som Alvedon, Reliv, Panodil och Pamol och Ibuprofen finns i bland annat Ipren, Ibumetin.

► LÄS MER: Nu får Alvedon och Panodil inte längre säljas i vanliga butiker
Både paracetamol och ibuprofen är smärtlindrande och febernedsättande. Utöver det är ibuprofen också antiinflammatorisk. Men hur ämnena påverkar kroppen skiljer sig åt.

Hur paracetamol faktiskt verkar är ännu inte helt förstått. Men förmodligen minskar ämnet effekten av olika smärtframkallande ämnen som bildas i kroppen vid skador eller inflammationer.

Paracetamol är också febernedsättande eftersom den påverkar det värmereglende centrat i centra nervsystem så att kroppen gör av med mer värme.

► LÄS MER: 6 saker du inte visste om influensan

 

Ibuprofen hämmar enzymerna COX-1 COX-2. När de enzymerna hämmas hämmas den så kallade  prostaglandinsyntesen, alltså skapanden av prostaglandin i kroppen.

Prostaglandiner är en sorts hormonliknande ämnen som produceras i kroppen och förstärker känslan av smärta.

När mindre prostaglandin skapas så minskar alltså också smärtupplevelsen.

Prostaglandiner påverkar även kroppstemperatur och inflammationer. Därför ger ibuprofen febersänkning och inflammationsdämpning.

Både ibuprofen och paracetamol fungerar bra vid olika typer av smärta som till exempel huvudvärk, tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska smärtor. Du kan också ta det vid feber i samband med infektion, till exempel förkylning.

Du bör inte ta paracetamol när du dricker alkohol, eftersom paracetamol i vissa fall kan orsaka livshotande leverskador. Att en gång ta paracetamol för att minska bakfylla är ingen större fara, men konsumerar du mycket alkohol bör du helt undvika paracetamol.

Du bör heller inte ta paracetamol om du inte har värk eller har feber på grund av förkylning. Heller inte när du har bara lätt eller måttlig feber eller om du är allergisk mot Paracetamol.

Precis som i fallet Ibuprofen bör du undvika ibuprofen vid lättare värk och feber. Du bör också undvika det om du är allergisk, är höggravid, har någon form av sjukdom som gör att du blöder mer eller om du har magsår.

Sällsynta biverkningar när du tagit paracetamol är bland annat svullnad, svårigheter att svälja, leverpåverkan och andningssvårigheter.

Tar du istället Ibuprofen är det vanligt med mag- och tarmpåverkan, trötthet, hudutslag och huvudvärk. Mindre vanliga är bland annat magsår, hepatit, njurskador, gulsot, klåda och små blödningar.

► LÄS MER: David, 7, tog en Alvedon – då lossnade huden