Nöje Musik

Här är musikvåren 2016

Rihannas "Anti" har ännu inte något officiellt releasedatum. Men plattan sägs komma under våren. Arkivbild.
Rihannas "Anti" har ännu inte något officiellt releasedatum. Men plattan sägs komma under våren. Arkivbild.

Storstjärnor som David Bowie, Elton John och Sia släpper nytt – dessutom kommer färska skivor med indiefavoriter som Savages och Basia Bulat. Men vad händer med Kanye West och Rihanna?

Det drar i gång rejält redan under årets första vecka med "Blackstar" – David Bowies första album på tre år. Januari rullar därefter på med ny musik från svenska tungviktare som Little Jinder, Teddybears och Steve Angello och utländska stjärnor som Suede, Charlie Puth och Tindersticks.

De kommande månaderna släpper också thrash metal-veteranerna Megadeth och Anthrax nya album precis som kritikerrosade popband som Wild Nothing, Animal Collective och DIIV.

Under februari och mars väntar dessutom nya skivor med alla från Ronan Keating till Miike Snow och Amason-sångerskan Amanda Bergman.

Kanye kommer?

Det kanske mest intressanta är dock de album som ännu inte har några officiella relasedatum men som väntas komma under våren. Redan 2013 meddelade hiphopstjärnan Kanye West att han jobbade på en ny skiva – sedan dess har den skjutits upp gång på gång samtidigt som den bytt titel från "So help me God" till "Swish".

Nu ska albumet, återigen, vara på gång.

Spännande svenskar

En annan lång följetong är Rihannas åttonde studioalbum "Anti". Den ständigt uppskjutna skivan, som för övrigt har just Kanye West som exekutiv producent, sägs ska komma ut under våren. "Anti" blir, i så fall, Rihannas första album på fyra år.

Även en rad spännande svenska artister väntas släppa ny musik. Till exempel debuterar Sahara Hotnights-sångerskan Maria Andersson som soloartist – en första singel kommer under februari och ett album ges ut i vår.

De kommande månaderna kan man också räkna med att få höra ny musik från bland andra Saltsjöbadenduon Johnossi, Ångerockarna Takida, Luleås Hurula och syntpoppiga Niki and the Dove från Stockholm.

Matt Sayles/AP/TT
Kanye West har skjutit upp och bytt titel på sitt sjunde studioalbum flera gånger. I vår väntas det till slut släppas. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT
Little Jinder släpper sitt nya album "Allting suger" redan den 15 januari. Arkivbild.
Eric Gay/AP/TT
Elton Johns 32:a studioalbum "Wonderful crazy night" släpps i februari. Arkivbild.
Paulo Duarte/AP/TT
Jehnny Beth och hennes postpunkkompisar i hyllade Savages släpper sitt andra album i slutet av januari. Arkivbild.
John Davisson/AP/TT
Den svenske dj-stjärnan Steve Angellos studioalbum "Wild youth" släpps den 22 januari. Arkivbild.
Patrick Sörquist/TT
Sahara Hotnights-sångerskan Maria Andersson solodebuterar i vår. Arkivbild.
Claudio Bresciani/TT
Under våren väntas Takida släppa ny musik. Arkivbild.
Jakob Joergensen/AP/TT JAKOB
Den engelska artisten PJ Harvey väntas ge ut ett nytt album i vår. Arkivbild.
Claudio Bresciani / TT
Johnossis senaste album "Transitions" kom 2013. Senare i år väntas ny musik från duon. Arkivbild.