Det finns mycket okunskap kring hur fettet i vår kropp egentligen försvinner när vi går ned i vikt. Men en australiensisk studie säger sig nu ha svaret – när du går ned i vikt andas du ut fettet.

Det finns mycket myter, rykten och lösa antaganden kring var fettet i din kropp faktiskt tar vägen när du går ned i vikt. Många tror att fettet görs om till energi eller värme, medan andra tror att fettet går ut som avföring eller konverteras till muskler i kroppen.

Men enligt en studie som publicerades av University of North South Wales i december och först uppmärksammades av webbsidan Iflscience är allt det fel. Enligt Ruben Meerman och Andrew Brown som genomfört studien andas vi egentligen ut fettet i kroppen som koldioxid. Det försvinner helt enkelt ut i luften.

►LÄS MER: Fett – nu en grundsmak

När kroppen har ett överskott av proteiner och kolhydrater konverteras dem till så kallas triglycerider som sedan lagras i lipiddropparna i kroppens fettceller. När du försöker att gå ner i vikt är det du försöker att göra att metabolisera triglyceriderna. Det är i praktiken att släppa fritt kolet som finns i dina fettceller.

I studien följde forskarna varje atom som försvann när en människa tappade i kroppsfett. De kom fram till att om du följer 10 kilo fett som förloras så inser du att 8,4 av de kilona andas ut som koldioxid. Resten av kilona blir till vatten som försvinner ut som urin, avföring, svett, tårar och andra kroppsvätskor.

– Fettet är energi och det bryts ner när det används i cellerna. Har man inget annat än fett så använder cellerna sig av det. Fett är ett kolskelett, så de kolatomerna bildar koldioxid och så andas du ut det helt enkelt, säger Martin Riddestråle, Professor och forskargruppchef i klinisk obesitasforskning vid Lunds universitet, till Metro.

►LÄS MER: Så påverkar egentligen gröna kaffebönor din vikt

Men det betyder inte att du kan andas en massa för att gå ned i vikt. Andas du mer än vad du behöver leder det till hyperventilering som kan resultera i yrsel, hjärtklappning och medvetandeförlust.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset