Sport Sport-topp

Här tackar Erik Hamrén för sig

Erik Hamrén tackar för sig som förbundskapten.
Erik Hamrén tackar för sig som förbundskapten.

Epoken Erik Hamrén är över.Han avslutade den med en känslosam hyllning till svensk fotboll och det jobb han haft i över 6,5 år.– Från min sida sett har det varit stor kärlek, ett fantastiskt äktenskap, säger han.

Klockan var 14.33 på torsdagen när presschefen Niklas Bodell avslutade presskonferensen i presscentrat på träningsanläggningen Stade Léo Lagrange i Saint-Nazaire. Den allra sista presskonferensen för Hamrén som förbundskapten.

Nu åker han hem. Riktigt till vad vet han inte, för så här var det inte meningen att det skulle sluta, redan före midsommar.

Han pratade länge om besvikelsen, tomheten, smärtan som fortfarande satt i efter det bittra EM-uttåget i Nice kvällen innan och hur jobbigt det var att flyga hem till basen i Pornichet.

Starka känslor

Hamrén gick till sängs som en av de första, utan att rikta de ord han egentligen velat till laget i allmänhet och Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson i synnerhet, trion som precis som han lämnar landslaget och går vidare i livet.

– Vi käkade en lätt middag när vi kom fram. Det hölls några tal, Marcus Allbäck höll ett fint till Kim, "Isak" och Zlatan. Jag själv hade inte den orken och kraften. Det var svårt känslomässigt och det var svårt i morse också. Det var svårt att skiljas, säger han.

Skilsmässor är sällan enkla, som allra svårast är de för den part som trivts i äktenskapet. Han har aldrig ångrat den dagen då han sade ja hösten 2009.

– Det har varit ett fantastiskt äktenskap. Så kan det väl vara med en del äktenskap där man skiljs, att man kan skiljas som vänner och med respekt. Så känner jag här också.

"Begraver mig ett tag"

Vad händer nu?

– Jag vet inte. Jag hade inte planerat något förrän EM var slut. Jag åker hem till Sverige och begraver mig ett tag. Det kommer att vara jobbigt. Jag behöver lite kärlek och förståelse från mina nära kära. Jag kommer nog inte att vara så trevlig.

Hur tror du att blir ihågkommen som förbundskapten?

– Det har jag inte funderat ett smack på.

Hur vill du bli ihågkommen?

– Det har ingen betydelse. Mitt mål, oavsett om jag är förbundskapten eller klubbtränare är att göra så bra resultat som möjligt med de förutsättningar jag har.

– Det kommer att bli tomt ett tag, men det känns rätt och det känns bra, säger Hamrén om att han från och med nu är före detta förbundskapten.

Längre uppehåll

Hans framtid som fotbollstränare är oklar. Men innan han hoppar på ett nytt uppdrag planerar han att ta ett längre uppehåll.

– Det är ett speciellt jobb jag har och det är inte så att man går och söker jobb. Även om det är självklart för mig att jag skulle vilja jobba vidare, så är det inte självklart. Det ska vara någon som vill ha mig.

– Jag har haft ett antal bud och jag kommer säkert få fler. Det är jag inte orolig för. Nu har jag tackat nej för att ha den här pausen. Efter pausen får man se hur intressant man är. I den här världen är man het ibland och man kan bli väldigt kall väldigt snabbt.

– Vi får se vad som händer. Jag kanske är nöjd med pausen resten av livet, även om jag inte känner så just nu. Jag brinner mycket för fotbollen. Men jag vet inte vad som händer. Det är inte ofta i mitt liv som det har varit så. Det var 1998, då jag fick lämna AIK. Då var det osäkert om jag skulle få vara kvar på elitnivå. Det är jag inte orolig för just nu, men vem vet vad som händer om sex månader.

Kanske är han ute och reser. Det är ett mål han har.

– Jag ska ta med mig min fru. Jag har varit i många olika städer i världen under min tid som tränare, men det enda jag har sett är hotell, träningsplaner och flygplatser. Det är min ambition innan jag dör, att få se mer av städerna jag har besökt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset