Teknik Nyheter Sverige

Här växer Europas äldsta träd

Här ståtar "Adonis" med sina 1 075 år, en ormskinnstall i norra Grekland som enligt vetenskaplig metodik är det äldsta kända levande trädet i Europa.
Här ståtar "Adonis" med sina 1 075 år, en ormskinnstall i norra Grekland som enligt vetenskaplig metodik är det äldsta kända levande trädet i Europa.

För 1 075 år sedan började en ormskinnstall växa i norra Grekland. Den är i dag – vetenskapligt fastslaget – Europas äldsta kända levande träd.

Det finns uppgifter om olivträd i Medelhavsländer som levt sedan Jesu tid, men deras ålder är inte bekräftade av forskare, påpekar dendrokronologen Paul J Krusic på Stockholms universitet. Detsamma gäller uppgifter om andra flertusenåriga träd i Europa.

Paul J Krusic ledde expeditionen som hittade ormskinnstallen (Pinus heldreichi) i en skog långt upp i Pindosbergen i norra Grekland. Även forskare från universitetet i Mainz och universitetet i Arizona var med om upptäckten.

De döpte trädet till Adonis, efter skönhetens gud i den grekiska mytologin.

Tallens ålder är fastställd med dendrokronologi, en metod att datera trä med hjälp av årsringar. I det aktuella området finns ett dussintal tusenåriga träd.

– De här träden ger oss information om klimat- och miljöhistoria. Jag håller just nu på med att analysera data, säger Paul J Krusic till TT.

Borrkärnan från barken till mitten av stammen på rekordtallen är en meter lång och har alltså 1 075 årsringar. Därmed passerades en bosnisk tall i Italien som varit med i 996 år, enligt Paul J Krusic.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset