Nyheter Sverige

Håll dig inomhus – nu kommer Staffan

Stormen Staffan drar in från Norge över södra Norrland. I Jämtland uppmanas befolkningen hålla sig inomhus. Arkivbild.
Stormen Staffan drar in från Norge över södra Norrland. I Jämtland uppmanas befolkningen hålla sig inomhus. Arkivbild.

Håll dig inne, och akta dig för kyleffekten om du måste ut i stormvindarna. Särskilt i fjällen. Länsstyrelsen i Jämtlands län tar stormen på allvar, och varnar nu allmänheten.

TT/SMHI

Det kommer att blåsa rejält i dag, på vissa håll blir det rentav storm.

Framåt juldagskvällen drar ett kraftigt lågtryck med stormvindar in från norska havet. Stormen har hittills krävt två dödsoffer i Norge och döpts till Staffan.

I södra Norrland blir det mycket blåsigt och besvärligt.

– Där har vi en klass 2-varning för storm i medelvinden i Jämtlands- och Härjedalsfjällen, och stormbyar i Västernorrland och Gävleborgs län, säger Marcus Sjöstedt, jourhavande meteorolog på SMHI.

Tågen står stilla

Länsstyrelsen i Jämtland varnar allmänheten för att gå ut från 16-tiden i eftermiddag. Tågen kommer att stå stilla i länet, och exempelvis räddningstjänst, polis och elbolag har förstärkt sin bemanning.

Det blir också halt på vägarna. Hans Ängquist, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland, säger att regnet som föll på juldagen kommer att frysa till is när temperaturen faller.

– Dessutom är det en resehelg och fullt av turister till fjälls.

Även Radio Jämtland har höjt sin beredskap och tagit in extra folk för att kunna rapportera om vad som händer i blåsten.

Länsstyrelsen spår att de kraftigaste vindarna kommer att blåsa i trakterna kring Storsjön, och att förhållandena kommer att var mycket svåra med stark nordvästlig vind, snöfall och obefintlig sikt.

Blåsigt även i söder

Men det kommer att blåsa även söderöver, om än inte lika hårt.

– Vi har en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Halland och västra Götaland, det blir vindbyar på över 21 meter per sekund. Det kommer att blåsa även upp över Svealand, säger han.

Vindarna kommer dock att var milda - det blir plusgrader på de flesta håll i södra Sverige fram till kvällen. Men sedan blir det kallare. Stormvindarna i Norrland blåser bort värmen.

– Natten till annandagen kommer ett regn in från sydost, och vindarna vänder när blåsten avtagit. Då får vi in kallare luft norrifrån, och temperaturerna sjunker något. På sydsvenska höglandet kan det komma snö eller blötsnö under senare delen av lördagen. Nederbörden fortsätter sedan norrut, och vi kan få snö även norra Götaland och Svealand under natten mot söndagen, säger Marcus Sjöstedt.