Nyheter Världen

Hård kamp om partiledarpost

Stödet för Theresa May som ny partiledare för brittiska Tory-partiet, och därmed som landets premiärminister, växer. Arkivbild.
Stödet för Theresa May som ny partiledare för brittiska Tory-partiet, och därmed som landets premiärminister, växer. Arkivbild.

Alltfler ger sig nu in i kampen om vem som ska bli premiärminister efter David Cameron. Det måste bli en kandidat som röstade för att Storbritannien skulle lämna EU, säger Michael Gove, en av de fem kandidaterna, som nu lanserar sin kampanj.

En rad valda politiker och andra företrädare för konservativa Tories börjar nu säga sitt om partiets framtid efter EU-omröstningen och vem som ska eller inte ska bli ny premiärminister.

I sitt lanseringstal sade Michael Gove, som i går överraskande meddelade att han kandiderar, att partiet borde välja någon som företräder exit-sidan. Han lovade att om han blev vald skulle han anslå stora summor till sjukvården och att landet skulle välja att stå utanför EU:s inre marknad och därmed ha full kontroll över immigrationen.

Inrikesminister Theresa May, som pekas ut som den nu stora favoriten, har samlat stöd av ett drygt tiotal andra ministrar. I går meddelade Daily Mail att även den vill se May som ny partiledare och premiärminister.

– Det är svårt att säga vem som är den starkaste kandidaten, säger Mark Rhinard, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet, till TT.

Han tror att tiden fram till avgörandet i september kommer att bli avgörande.

– Beroende på hur det går nu med brittisk ekonomi och vad som blir följderna av folkomröstningen så kommer de flesta välja mellan Gove och May.

Samtliga fem kandidater försöker nu vinna så mycket stöd de kan inför tisdagen. Då sker en första omröstning i partiets parlamentsgrupp, då en av kandidaterna ska sorteras ut.

– Det kommer att bli viktigt att se vilken kandidat tabloiden The Sun stödjer, eftersom den har lett Brexit-opinionen och är extremt viktig i opinionen, säger Mark Rhinard.

Stefan Rousseau/AP/TT
Kandidaten Michael Gove säger att Storbritannien borde ledas av någon som verkligen tror på att lämna EU.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset