Nyheter Toppnyheter Världen

Hård kritik mot Egypten i FN

Utrikesminister Margot Wallström i FN:s säkerhetsråd på onsdagen.
Utrikesminister Margot Wallström i FN:s säkerhetsråd på onsdagen.

Att angripa journalister och jaga oppositionella snarare uppmuntrar till än förhindrar terrordåd. Journalister ska inte ses som statens fiender.

Det sade USA:s FN-ambassadör Samantha Power när hon på onsdagen talade inför säkerhetsrådet i New York, där också utrikesminister Margot Wallström deltog. Powers uttalande var – lätt maskerat – riktat till egyptiske utrikesministern Sameh Shoukri som ledde en debatt om just global terrorism.

Sammanlagt 29 journalister är i dag fängslade i Egypten enligt landets journalistfack. I lördags förordade en egyptisk domstol att två reportrar, anklagade för att ha äventyrat den nationella säkerheten, skulle dömas till döden.

Även Wallström betonade i sitt tal att staterna inte ensamma kan bli framgångsrika i kampen mot terrorism. Det krävs samarbete med civilsamhället, medierna, de religiösa ledarna och näringslivet, framhöll hon.

– Vi måste undvika att peka ut syndbockar och sprida skräck. Om en viss religion, region, nationalitet eller etnisk grupp utses till måltavla, då gynnas just den terrorideologi som vi vill bekämpa, sade utrikesministern.