Nyheter Toppnyheter

Hård kvinnlig kamp om FN-toppjobbet

UNDP-chefen och nyzeeländskan Helen Clark hoppas ta över efter Ban Ki-Moon.
UNDP-chefen och nyzeeländskan Helen Clark hoppas ta över efter Ban Ki-Moon.

UNDP-chefen Helen Clark vill reformera säkerhetsrådet, om hon får styra FN. I konkurrens med tre andra hoppas hon bli den första kvinnan att leda FN – något som applåderas av vice generalsekreterare Jan Eliasson.

– Det är intressant hur stark tendensen att vilja ha en kvinnlig generalsekreterare är. Och det är i högsta grad relevant och giltigt och klokt att driva den frågan, säger Eliasson till TT under ett Stockholmsbesök.

– Vi har flera starka kvinnliga kandidater nu och fler kommer sannolikt att dyka upp.

Tre kvinnor

I en intervju med BBC kort efter tillkännagivandet sade Clark att hon vill att Tyskland, Japan, Indien och Brasilien, samt möjligen också två afrikanska länder, blir permanenta medlemmar i säkerhetsrådet.

– Jag vill att säkerhetsrådet ska reflektera det 2000-tal vi lever i, i dag, sade hon.

Rådet har de senaste åren fått stark kritik för sin oförmåga att agera i Syrienkrisen, en låsning som främst beror på geopolitiska intressen och att Ryssland och Kina använt sina veton.

I sin jobbansökan framhåller 66-åriga Clark sina ledaregenskaper och sin förmåga att fatta beslut. Hon var premiärminister i Nya Zeeland mellan 1999 och 2008 och fortsatte sedan vidare som chef för FN:s utvecklingsprogram, UNDP.

– Hon är den bästa personen för jobbet. Det är inte bara tiden som premiärminister utan hon har ägnat hela livet åt utrikespolitik, sade Nya Zeelands nuvarande premiärminister John Key när kandidaturen tillkännagavs i Wellington.

Utöver Clark har tre kvinnor signalerat att de är intresserade av att leda FN – den bulgariska Unesco-chefen Irina Bokova, Moldaviens förra utrikesminister Natalia Gherman samt Kroatiens förra utrikesminister Vesna Pusić. Fyra män, bland dem FN:s förre flyktingkommissarie António Guterres, kandiderar också.

Ingen Eliasson

Den nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-Moons mandat löper ut vid årsskiftet. Det har spekulerats om att svenske Eliasson skulle kunna bli hans efterträdare, men denne säger till TT att han också ska sluta vid årsskiftet, efter fyra och ett halvt års "ganska tufft" arbete.

TT: Ska vi därmed sätta punkt för spekulationerna om att ditt namn kan dyka upp bland kandidaterna?

– Ja, det vore väldigt fantasifullt. Jag ser fram emot att pusta ut lite grann, även om jag har det här jobbet och tillvaron i konfliktområdena som ett gift i min kropp.

Henrik Montgomery/TT
FN:s högkvarter i New York. Vid årsskiftet ska en efterträdare till generalsekreterare Ban Ki-Moon börja jobba. Arkivbild.
Tina Magnergård Bjers / TT
FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson i sitt kontor på FN-skrapans 38:e våning i New York. Arkivbild.