Nöje Film

Hård träning gav Affleck Batman-form

Ben Affleck fick lägga sig i hårdträning för att komma i form för "Batman v Superman: Dawn of justice". Arkivbild.
Ben Affleck fick lägga sig i hårdträning för att komma i form för "Batman v Superman: Dawn of justice". Arkivbild.

När det sades att Ben Affleck skulle spela Batman var det många fans som blev ilskna. Det skrevs protestlistor och debatterades flitigt på nätet. Men för Affleck var inte detta det stora bekymret. Det jobbiga var att komma i form.

– Det räckte inte med att komma i tid och säga replikerna. Jag var tvungen att träna flera timmar om dagen och det var någonting nytt för mig, säger han i en tv-intervju med TT.

Tillsammans med motspelaren Henry Cavill har Afflck kommit till London för att göra pr för "Batman v Superman: Dawn of justice". Det är en fortsättning på "Man of steel" – nu möts de båda brottsbekämparna, men Batman är skeptisk till det Superman gör, inte minst till den förödelse som ofta följer i dennes spår när han räddar världen.

Fajter och pyroteknik

Här introduceras också superskurken Lex Luthor och den brottsbekämpande Wonderwoman, och allt är upplagt för fajter och mycket pyroteknik. Henry Cavill, som spelade Superman även i "Man of steel", säger:

– Det är fantastiskt att ha dessa mytologiska hjältar som kommer och räddar allt. Förr har vi haft liknande hjältar, i den grekiska mytologin och i nästan all skriven historia. Och de tacklar de problem som det skrivs om på ett fantastiskt sätt.

Ben Affleck, som spelar Batman för första gången, fortsätter:

– Allt eftersom världen blir allt mer skrämmande, vi ser ju exempel på det varje dag, så är det skönt att se att det finns hjältar där ute som kan fixa till saker.

Nya superhjältefilmer

Redan nu i april kommer duon att börja spela in den första av flera planerade "League of Justice"-filmer, där Batman, Superman, Wonderwoman och flera andra superhjältar ska slåss mot jordiska och intergalaktiska skurkar. Det finns de som menar att trenden med filmer om superhjältar kommer att ta slut, men det oroar inte Ben Affleck.

– Om det händer, så händer det. Västernfilmen kom och gick, detsamma gäller många andra genrer. Genrer kommer och går, det är de teman de berättar om som består.

– Nu koncentrerar jag mig på att göra "League of Justice". De här filmerna är kul att göra, det är smarta manus, fantastiska skådespelare och en bra regissör. De är kul att göra och mina barn tycker om dem. Det är inte något speciellt hårt jobb.

Ben Affleck har nyligen avslutat jobbet med att regissera filmversionen av Dennis Lehanes bok "Live by night". Han spelar också huvudrollen.

– Men den dröjer. Den kommer i oktober 2017.

Warner Bros. Pictures
Ben Affleck och Henry Cavill spelar Batman respektive Superman i "Batman v Superman: Dawn of justice". Pressbild.
Charles Sykes
Henry Cavill gillar superhjältefilmer. I "Batman v Superman: Dawn of justice" spelar han Superman. Pressbild.