Nyheter Sverige

Hårda hyreskrav i kommunala bolag

Hem & Hyra har undersökt hur alla kommunala bostadsbolag kollar upp inkomster för personer som vill hyra. Arkivbild.
Hem & Hyra har undersökt hur alla kommunala bostadsbolag kollar upp inkomster för personer som vill hyra. Arkivbild.

Vart tredje kommunalt bostadsbolag hyr inte ut till personer som har socialbidrag, visar en kartläggning av Hem & Hyra.

Hyresgästföreningens medlemstidning har undersökt vilka uthyrningsregler som gäller hos landets 299 kommunala bostadsbolag.

Praktiskt taget alla tar kreditupplysning innan ett hyreskontrakt kan bli aktuellt. Två tredjedelar begär intyg på inkomster och över hälften vill ha referenser från tidigare hyresvärdar.

Om den förväntade inkomsten är försörjningsstöd (socialbidrag) ökar risken för att inte få hyra.

En tredjedel av de kommunala hyresvärdarna säger nej till socialbidragstagare. Men det kan gå att få ett hyreskontrakt ändå om en sådan ansökande hittar någon som går i borgen, och alltså garantera att hyran betalas. 29 procent av hyresvärdarna kan tänka sig en lösning med borgensman.

Åstorps kommunala bostadsbolag Kvidingebyggen har nekat socialbidragstagare att teckna kontrakt sedan slutet av 90-talet.

– Då fanns det många tomma lägenheter, man tog in alla hyresgäster man kunde få och andra kommuner skickade hit personer med problem. Många var missbrukare och det drog med sig mycket skadegörelse och kostnader, säger vd Mikael Fors till Hem & Hyra.

Även 50 privata fastighetsägare, varav många har höga inkomstkrav, tillfrågades i kartläggningen, men svaren är inte statistiskt säkra.