Nyheter Toppnyheter

Hårda samtal väntar om britter i EU

Storbritanniens premiärminister David Cameron i möte med permanente rådsordföranden Donald Tusk. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister David Cameron i möte med permanente rådsordföranden Donald Tusk. Arkivbild.

Budet ligger på bordet i EU:s förhandlingar med Storbritannien om landets nya relation till Bryssel.– Starkt och kraftfullt, säger David Cameron – men får mothugg från EU-motståndarna.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk kunde givetvis inte hålla sig från att citera världens kanske mest berömde britt – William Shakespeare – när han lade fram sitt förhandlingsbud på tisdagen.

"Att vara eller inte vara tillsammans, det är frågan. . . Här är mina förslag till en ny relation för Storbritannien i EU", skrev Tusk på Twitter.

Som väntat innehåller förhandlingsbudet en sorts nödbroms som ska göra det möjligt för London – men också andra regeringar i EU – att undanta EU-medborgare från fullständig social välfärd, om påfrestningarna är "exceptionella".

"Mer arbete"

Brittiske premiärministern David Cameron konstaterade i en snabb replik på Twitter att "framsteg gjorts", men också att "mer arbete återstår".

– Det är ett väldigt starkt och kraftfullt paket, sade han senare i ett tal på en Siemens-fabrik i Wiltshire, enligt BBC.

Han avslutade med en direkt uppmaning till väljarna.

– Jag hoppas att med en ny lösning så stannar ni inne på reformerade grunder – eller så lämnar ni och vi får sköta oss själva. Det är ert val, folkets val. Det är vad vi har lovat och det är vad vi kommer att ge, sade Cameron.

Framöver väntar nu tuffa samtal för att nå en uppgörelse vid EU-ledarnas nästkommande toppmöte, den 18–19 februari.

"Patetiskt"

Storbritanniens EU-motståndare är föga imponerade av det som Tusk har lagt fram.

– Inte mycket att vänta på, patetiskt faktiskt, säger Nigel Farage, ledare för EU-fientliga UK Independence Party (Ukip) enligt BBC.

– De här förslagen ger inte tillbaka någon makt från EU, säger Matthew Elliott från lämna EU-kampanjen Vote Leave, enligt Reuters.

Att övriga EU varit berett att förhandla om Camerons fyra hjärtefrågor får ändå ses som en framgång för honom, anser Göran von Sydow på Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

Men frågan är om resultatet räcker.

– För många brittiska EU-skeptiker och väljare har det här nog ganska liten betydelse för vad man tycker om EU generellt och hur man kommer att rösta i folkomröstningen. Den här omförhandlingen kommer antagligen inte att spela så stor roll som Cameron och regeringen hoppas på, säger von Sydow.