Nyheter Sverige

Hårda vindar härjar i väster

Stormen Tor härjar i centrala Ålesund vid Atlantkusten i Norge.
Stormen Tor härjar i centrala Ålesund vid Atlantkusten i Norge.

Mycket hårda vindar härjar i Västsverige – men det är en västanfläkt mot ovädret som drar fram i Norge, där tiotusentals människor är strömlösa.

.Omkring 30 000 norska hushåll saknade el på fredagskvällen, och mycket tyder på att fler kommer att drabbas när stormen drar norrut. Ett 30-tal flygavgångar har också ställts in, rapporterar nyhetsbyrån NTB. Enligt Meteorologiskt institutt (Norges SMHI) uppmättes en medelvind på 48,9 meter per sekund vid Kråkenes fyr, några mil söder om Ålesund.

På svenska västkusten, där vindhastigheter på över 20 meter per sekund uppmättes i byarna, tvingades man stänga av Uddevallabron. Men det kommer att blåsa runt hela svenska kusten och kulingvarning är utfärdad för samtliga farvatten.

Även i delar av fjällkedjan tilltar vinden.

I Bohuslän varnas för de hårda vindarna över Svinesundsbron, och Bohustågen mellan Uddevalla och Strömstad ställdes in. Västtågen ersätts av bussar.

– Ovädret slår hårdare mot Norge där stormvarning utfärdats. Men stormen rör sig norrut över Norska havet och kommer inte över land i Sverige, säger Charlotte Eriksson, meteorolog på SMHI.

Under helgen väntas fortsatt blåst i stora delar av Sverige. Det blir milt för årstiden i hela landet.