Sport

Hårt jobb bakom San Joses finalplats

Joe Pavelski (mitten) firar ett mål tillsammans med kedjekamraterna Joe Thornton och Tomas Hertl.
Joe Pavelski (mitten) firar ett mål tillsammans med kedjekamraterna Joe Thornton och Tomas Hertl.

Lagkaptenen Joe Pavelski har styrt San Jose Sharks till klubbens första Stanley Cup-final.Hårt jobb ligger bakom amerikanens 13 mål i slutspelet.

Joe Pavelski, 31, gör sin tionde säsong i NHL och San Jose, men sin första som lagkapten. På vägen till Stanley Cup-finalen mot Pittsburgh Penguins (första mötet spelas natten till tisdag, svensk tid) har Pavelski gjort 13 mål – fler än någon annan i slutspelet.

Mycket tack vare Joe Pavelskis sällsynta förmåga att styra in puckar i motståndarkassen.

– Han har tränat på det i åratal, säger kedjekamraten Joe Thornton till ESPN.

– Han jobbar på det nästan varje dag. När han tränar på det missar han aldrig. Det är otroligt. Jag har aldrig tidigare sett någon träna så hårt på det, säger Tomas Hertl, den tredje länken i kedjan.

Hyllad av tränaren

Succétränaren Peter DeBoer, som har tagit San Jose till final under sin första säsong i klubben, vittnar om en lagkapten som står och nöter på träningarna och styr in hundratals puckar.

– Man tänker på några av de bästa målskyttarna någonsin. Hans förmåga att få klubban på pucken i offensiv zon, framför målet, i olika vinklar, är det bästa jag någonsin sett, säger DeBoer till ESPN.

Crosby i final igen

San Jose gjorde ingen lysande grundserie men har i slutspelet slagit ut Los Angeles, Nashville och St Louis. Finalmotståndaren Pittsburgh har slagit ut New York Rangers, Washington och Tampa Bay.

Superstjärnan och lagkaptenen Sidney Crosby var bara 21 år när han ledde Penguins till Stanley Cup-segern och har fått vänta i sju år på att få spela en ny final. Han är ett av de stora hoten som San Jose måste försöka stoppa.

– Vi vet vilken svår motståndare det här är, säger Peter DeBoer enligt NHL:s hemsida.

– Det har två av de bästa spelarna i världen (Crosby och Jevgenij Malkin) och har stor bredd. Det blir en stor utmaning för oss.

Tre svenskar finns med i Stanley Cup-finalen: Melker Karlsson i San Jose och Carl Hagelin och Patrik Hörnqvist i Pittsburgh.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset