Sport

Hårt jobb väntar nya Fifa-bossen

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa uppvaktas av pressen på Fifa-kongressen i Schweiz.
Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa uppvaktas av pressen på Fifa-kongressen i Schweiz.

Trots ny ledare och en rad reformförslag ser många pessimistiskt på Fifas chanser att bryta sig loss från sin egen korruptionsfyllda historia.Ett digert arbete väntar för den som tar över efter Sepp Blatter.En av de viktigaste punkterna blir att försöka vinna tillbaka allmänhetens förtroende.

"Fisken ruttnar från huvudet och nedåt".

Så beskriver Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot Mutor, hur korruption fungerar.

– Vi ser i de flesta korruptionsärenden att ledningen levt på en annan planet än organisationen. Korruption är som ett virus, det sprider sig uppifrån och ned och det kvittar hur många policydokument man trycker ut om de som företräder dokumenten inte efterlever dem, säger hon till TT.

Reform är ordet på allas läppar inför Fifa-valet i Zürich.

När på fredagskvällen valet är klart vet man inte. En kandidat måste få två tredjedelars majoritet för att vinna direkt i den första röstningsomgången. Annars skalas kandidaterna av en efter en, tills bara en återstår.

"Trasigt hus"

Och förutom att välja en ny ordförande ska medlemsförbunden rösta om ett reformprogram som förhoppningsvis ska ge fotbollen en chans att börja rulla i rätt riktning.

– Om vi inte gör någonting nu för att återupprätta bilden av Fifa och Fifas rykte – och för att främja utvecklingen av fotbollen världen över – så ser jag inte någon framtid för Fifa, säger Gianni Infantino – Sveriges och Europas kandidat i valet – till BBC.

– Fifa är ett trasigt hus och det behöver repareras, säger sydafrikanske kandidaten Tokyo Sexwale, som omges av spekulationer om att han kan komma att dra tillbaka sin kandidatur för att i stället ingå en allians med någon av de övriga.

Bättre med kandidat utifrån

Men det är en sak att prata om förändring, en annan att se till att det verkligen händer något. Flera experter tror att förändringarna Fifa vill implementera kan vara för små och komma för sent. Samtliga fem kandidater har redan starka kopplingar till fotbollsvärlden.

– Utifrån korruptionsaspekten är det alltid bättre att börja från ett blankt ark och bygga en ny kultur. Väljer man att ta ha kvar personer som har kopplingar till vad som varit tidigare gäller det att ha tydliga regler på plats, tydliga uppföljningar att reglerna efterlevs liksom tydliga konsekvenser om de inte efterlevs, säger Helena Sundén.

Ett reformförslag innebär nu att den nye ordföranden endast kan sitta tre mandatperioder, det vill säga tolv år.

– Det är väldigt sunt skulle jag säga ur förebyggande av korruptionsaspekten. Vad vi ser i många korruptionsärenden är just att det är människor som suttit länge och ankdammen är liten, säger Sundén.