Nyheter Sverige

Hög beredskap efter handspritsfyllor

Nu höjs apotekens vaksamhet kring handsprit och liknande produkter efter larm om att unga dricker sig fulla på medlen. Arkivbild.
Nu höjs apotekens vaksamhet kring handsprit och liknande produkter efter larm om att unga dricker sig fulla på medlen. Arkivbild.

Många apotek höjer vaksamheten kring försäljningen av handsprit efter larm om att ungdomar dricker sig fulla på rengöringsprodukterna.På flera håll säljs förpackningarna numera bara över disk.

Apoteket AB har valt att gå ut till samtliga sina apotek i landet där de anställda uppmanas till ökad vaksamhet vid försäljning av handsprit och alkogel.

Onsdagens interna påbud kommer som en direkt följd av rapporteringen hos P4 Värmland och P4 Örebro om hur apotek på flera orter tagit bort produkterna från självplockningshyllorna.

– Vi går ut och ber våra medarbetare att vara vaksamma på det här. Om vi ser några förändringar kommer vi att vidta åtgärder även på andra orter, säger Magnus Frisk, presstalesperson på Apoteket AB.

Apotek Hjärtat planerar att informera sina apotek i hela landet på samma sätt, uppger Anna Hedström, pressansvarig.

Farliga fyllor

Larmet om de farliga fyllorna i Karlskoga, Degerfors och Hällefors kom efter årsskiftet och beskrevs som en trend bland 15–17-åringar. Även i Karlstad valde flera apotek att hålla extra uppsikt över produkterna efter tidigare stölder som begicks av unga.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek, beskriver också den ökade uppmärksamheten på unga kunder.

– Det gäller att vara vaksam på hur de handlar, och informera dem om vad det här är för typ av produkt och de risker man tar om man inte använder dem på rätt sätt, säger han.

Flera konflikter

– Samtidigt befinner vi oss mitt i värsta förkylnings- och influensatiderna så efterfrågan på de här produkterna är väldigt stor. Det finns en problematik här eftersom man inte vet vad personen ska använda varorna till, säger han.

Magnus Frisk på Apoteket AB hyser också viss oro för att missbruket av handsprit och alkogel sprider sig när frågorna ventileras.

– Det är bra med uppmärksamheten så att vi kan gå ut och berätta att det här är livsfarligt, men det kan också få en annan effekt och därför behöver vi vara vaksamma, säger han.

Läkemedelsverket granskar inte hanteringen av enskilda icke receptbelagda produkter på apoteken, men välkomnar den ökade beredskapen.

– Ser man det här som en risk då ska man definitivt agera, det är apotekens ansvar, säger Annika Babra, chef på verkets tillsynsenhet.