Nyheter Sverige Sverige-topp

Hög beredskap trots få asylsökande

Antalet nya asylärenden i Sverige är betydligt mycket färre än för ett år sedan. På måndag kommer Migrationsverkets nya flyktingprognos. Arkivbild.
Antalet nya asylärenden i Sverige är betydligt mycket färre än för ett år sedan. På måndag kommer Migrationsverkets nya flyktingprognos. Arkivbild.

Migrationsverkets planering för omkring 60 000 asylsökande ser ut att hålla. Jämfört med förra året har antalet asylsökande minskat rejält, samtidigt kan oroligheterna i Turkiet leda till nya utmaningar.En ny flyktingprognos lämnas till regeringen på måndag.

Förra året sökte drygt 160 000 människor asyl i Sverige. I år har det hittills varit betydligt färre och de senaste månaderna har antalet nya asylärenden hos Migrationsverket legat strax över 2 000. Den nya lagstiftningen är en av anledningarna till minskningen.

– Sverige har tagit emot färre flyktingar och andra europeiska länder har tagit emot väsentligt fler och det var målet med lagstiftningen. Vi slogs stenhårt i EU för att få de andra länderna att ta ett större ansvar, men vi misslyckades delvis med det och då var vi tvungna att välja den här andra delen, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Behövs hög beredskap

I Migrationsverkets senaste flyktingprognos, från april, skrevs antalet människor som beräknas söka asyl i Sverige ner. I huvudscenariot bedömde myndigheten att Sverige kommer att ta emot 60 000 asylsökande i år, men i prognosen fanns också ett högsta och ett lägsta scenario, 100 000 respektive 40 000 asylsökande. Om prognosen kommer att förändras ytterligare är oklart.

– Det är otroligt svårt att göra migrationsprognosen och därför rör de sig i stora spann. Vi får också se hur den internationella utvecklingen blir. Vi behöver ha en relativt hög beredskap oavsett hur prognosen ser ut, säger Anders Ygeman.

Överenskommelse med Turkiet

I Turkiet befinner sig cirka tre miljoner syriska flyktingar. Hur oroligheterna i landet kommer att påverka dem – och i sin tur flyktingsituation i Europa – är ännu oklart, säger Turkietkännaren Paul Levin.

– Om utvecklingen i Turkiet går mot fortsatta oroligheter, större osäkerhet och högre grad av repression då kan man tänka sig att Turkiet själv kan bli ett avsändarland av flyktingar med kurder och oppositionella som flyr. Då får man också svårt att kontrollera de syriska flyktingarna.

Minskat rejält

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har antalet migranter och flyktingar som tagit sig över Medelhavet minskat rejält de senaste månaderna jämfört med förra året.

I juni 2015 tog sig 78 433 flyktingar till Europa via Medelhavet, i år var det bara 10 189, enligt UNHCR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset