Nöje Musik Melodifestivalen 2016

Hög nivå på startfältet i Göteborg

Duon Samir & Viktor tävlar i lördagens deltävling av Melodifestivalen. Arkivbild.
Duon Samir & Viktor tävlar i lördagens deltävling av Melodifestivalen. Arkivbild.

Svårtippat och dansvänligt är ord som måste nämnas när bidragen i Melodifestivalens första deltävling sammanfattas. Lägstanivån är högre än på länge och ingen låt står ut som klar favorit.

Hu! Det här blir tajt. När SVT på onsdagskvällen spelade upp bidragen i Melodifestivalens första deltävling för den samlade schlagerpressen uteblev de sedvanliga hånskratten. Lägstanivån är högre än på mycket länge. Här finns egentligen inte en enda dålig låt, vilket måste vara ett rekord i schlagersammanhang.

Tuggummi-kaliber

Samir & Viktor, förra årets omsusade omslagspojkar, är tillbaka med en trubadurdänga som kommer att få dansgolven att kränga från Åre till Båstad. Låten är inte direkt ett mästarprov i smakfullhet, men den är effektiv och har åtminstone tre olika hookar av tuggummi-kaliber.

Ace Wilder då, stjärnskottet från 2014 och veckans stora förhandsfavorit? Hon gör det inte direkt lätt för sig med en låt som nästan helt saknar melodier. Men vad "Don't worry" saknar i allsångspotential hämtar den upp i svängighet.

Ace Wilder börjar på max och ökar. Frågan är om låten hinner sätta sig på tre minuter och om Ace Wilder kan göra om succén från i förfjol. Den gången överraskade hon med sin anti-schlager, den här gången gör hon precis vad alla förväntar sig.

Kan överraska

Veteranen Anna Book kommer knappast heller att överraska med "Himmel för två", en låt som kunde vara hämtad från schlagerns museum om det fanns något. Men gammelschlager eller ej, låten är stark och hon sjunger ordet "regnbåge". Får hon upp en sådan på scenen kan hon vinna barnhjärtan från Samir & Viktor.

Stor potential att överraska har däremot såväl Mimi Werner som Albin & Mattias och Robin Bengtsson.

Mimi Werners "Ain't no good" är i princip stulen rakt av från Dolly Partons "Jolene", lägg på lite Avicii-country så har du låten klar. Albin & Mattias har kanske startfältets mest nutida bidrag, en r'n'b-influerad poplåt på svenska som skulle kunna gå rakt in på a-rotation på P3.

P3-pop har dock haft notoriskt svårt att lyckas i Melodifestivalen, så Robin Bengtsson ligger kanske bättre till med sin melankoliska upptempoballad "Constellation prize".

Svårtippat, som sagt.

Vilhelm Stokstad/TT
Anna Books Melodifestivalen-bidrag "Himmel för två" beskrivs som en riktig schlagerlåt. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT
Ace Wilder, som tävlade med "Busy doin' nothin'" 2014, fajtas i Göteborg på lördag. Arkivbild.