Sport

Hög terrorberedskap på OS

Soldater bär kemisk skyddsutrustning under en säkerhetsutbildning med simulerad terroristattack på tågstationen Deodoro.
Soldater bär kemisk skyddsutrustning under en säkerhetsutbildning med simulerad terroristattack på tågstationen Deodoro.

Flera personer med terrorkoppling har gripits i Brasilien inför OS, och jihadister sägs mana till enskilda dåd under spelen.Men för de tävlande eller turister i Rio de Janeiro finns ingen större orsak till oro för terrordåd, enligt en forskare.

I fredags grep brasiliansk polis en libanesisk man som misstänks ha kopplingar till Hizbollah och även står anklagad för att ha smugglat droger. Han greps i delstaten São Paulo, enligt AFP. Tidigare har även en grupp på tio brasilianska medborgare gripits misstänkta för att ha planerat terrorbrott i landet.

Med anledning av slutspurten inför OS – många idrottare är redan på plats i Rio de Janeiro – samt den senaste tidens terrordåd i Europa har brasiliansk polis mycket hög beredskap. 85 000 poliser och soldater, en dubbelt så stor styrka jämfört med OS i London, ska skydda de tävlande och omkring 500 000 utländska besökare. Hittills har landet varit förskonat från terrorbrott.

– Jihadister har inte varit så aktiva i Sydamerika. Det har inte funnits några nätverk helt enkelt, säger terrorforskaren Hans Brun till TT.

Brasilianskan Mariana Gome, som bor nära stadens välkända strand Cobacabana, är inte orolig för terrordåd under OS.

– Det finns så mycket annat att oroa sig för. Jag fortsätter mitt liv som vanligt.

Hon får medhåll av andra nere på stranden, där solen gassar och höga vågor rullar in.

Eller som Ana Costa, som bor i Rio de Janeiro säger:

– Terrordåd? Det har vi inte i Brasilien. Vi har annat som är dåligt.

Uppmanar till dåd

Det har även cirkulerat uppgifter om att jihadister manar till enskilda dåd under spelen.

– Det är en hittills okänd grupp som säger sig ha svurit trohet till IS, säger Hans Brun.

Det är enligt honom svårt att avgöra hur stor och farlig den egentligen är, och därför kan det också vara svårt för myndigheter att jobba effektivt.

TT: Hur orolig ska man vara för att ett terrordåd inträffar under OS?

– Jag hade inte varit så orolig för det, säger Brun.

Det som främst talar emot ett dåd är just att spelen hålls i Sydamerika där alltså jihadister inte har opererat. Och även om det finns grupper som har varit aktiva och tidigare har agerat anser han inte att det är troligt att de skapar några problem under OS.

Världspressen på plats

Samtidigt får ett OS enormt stor publicitet.

– Det i sig är ett problem när det gäller terrorism. Och attentat har hänt förut, säger han och nämner München 1972 då åtta terroranknutna palestinier dödade två israeliska idrottare och tog nio som gisslan.

Men han tonar ner farorna för OS-deltagarna och publiken i Rio:

– Risken är låg att man ska drabbas av den här typen av tragedier. Jag tycker man ska leva som vanligt och lyssna på lokala säkerhetsföreskrifter, följa UD:s säkerhetsråd. Det stora problemet i Rio och Brasilien är den vanliga kriminaliteten. Där är vanligt hederligt omdöme underskattat, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset