Teknik Nöje Nyheter

Höga skadestånd för olaglig dekoder

Två av de åtalade ska betala miljonbelopp till kabel-tv bolagen. Arkivbild
Två av de åtalade ska betala miljonbelopp till kabel-tv bolagen. Arkivbild

Villkorlig dom, dagsböter och skadestånd på nära 17 miljoner kronor. Det blev domen mot de fyra Jönköpingsbor som åtalats för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning.

Jönköpings tingsrätt anser det är bevisat att två av de åtalade med hjälp av olagliga dekodrar sett till att flera hundra användare fått tillgång till Com Hems, Viasats och Canal Digitals tv-sändningar. Duon, 52 respektive 32 år, döms till villkorlig dom men ska tillsammans också betala 16,9 miljoner kronor till de tre bolagen i skadestånd.

– Det finns inget utrymme för att min klient ska kunna betala detta. Vi anser att rätten räknat på ett felaktigt sätt och vi kommer under nästa vecka att ta ställning till ett eventuellt överklagande, säger advokat Marcus Johansson, ombud för 32-åringen.

Krav: 100 miljoner

Ursprungligen var bolagens skadeståndskrav närmare 100 miljoner kronor baserat på abonnemangspriser, antalet användare och under vilka tidsperioder dekodrarna använts. Tingsrätten skriver i sin dom att det inte varit möjligt att föra bevisning om antalet användare. I stället har rätten uppskattat skadeståndet till ett skäligt belopp som utgått från det antal tv-kort som beslagtagits i servrarna och som kunnat användas under de fyra år som verksamheten pågått.

– Det finns enligt vår uppfattning ingen grund för det eftersom man inte vet antalet användare eller vilka tider det handlar om. Jag kommer under de närmaste dagarna att sätta mig in mer i domen och om vi överklagar blir det i skadeståndsdelen, säger Marcus Johansson.

Summan ändras

Tingsrätten hade tidigare beslutat om kvarstad på 59,4 miljoner kronor hos 32-åringen för att täcka skadeståndsanspråken. I domen ändras nu den summan till 20 miljoner.

De två andra åtalade döms till dagsböter för att ha använt avkodningsutrustningen för privat bruk.