Nyheter Världen

Högerextrema gratulerar Österrike

Norbert Hofer vann den första omgången i Österrikes presidentval.
Norbert Hofer vann den första omgången i Österrikes presidentval.

Gratulationerna väller in från högerextrema och högerpopulistiska partier runt om i Europa efter Norbert Hofers seger i det österrikiska presidentvalets första omgång.

Hofer, från högerextrema Frihetspartiet (FPÖ), fick 36 procent av rösterna i vad en österrikisk tabloid beskriver som "en tsunami som vänt uppochner på vårt politiska landskap".

– Invandring var självklart en viktig fråga men det här var ett protestval, säger den politiske analytikern Thomas Hofer.

I Frankrike kallar Nationella frontens ledare Marine Le Pen det för ett magnifikt resultat, samtidigt som den EU- och islamfientlige parlamentsledamoten Geert Wilders i Nederländerna beskriver det som fantastiskt. Bland övriga gratulanter märks nationalistextremistiska Jobbik i Ungern och högerpopulistiska Lega Nord i Italien.

Österrike står nu inför en situation där landets president för första gången sedan andra världskriget kommer att sakna stöd från antingen Socialdemokraterna eller högermittenpartiet Folkpartiet. I den andra och avgörande valomgången till det till största delen ceremoniella ämbetet ställs nämligen 45-årige Hofer mot 72-årige Alexander van der Bellen, som stöds av miljöpartiet De gröna.

Trenden väntas hålla i sig i kommande val.

– FPÖ är nu favoriter att bli största parti i nästa parlamentsval, säger den österrikiske statsvetaren Anton Pelinka.