Nyheter Världen

Högerextremism utreds i Coxmord

Storbritanniens premiärminister David Cameron och oppositionsledaren Jeremy Corbyn gick tillsammans till mordplatsen för att hedra parlamentsledamoten Jo Cox.
Storbritanniens premiärminister David Cameron och oppositionsledaren Jeremy Corbyn gick tillsammans till mordplatsen för att hedra parlamentsledamoten Jo Cox.

Polisen misstänker att högerextremism var motivet till mordet på den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox.Cox hedrades av Storbritanniens premiärminister David Cameron och Labourledaren Jeremy Corby på platsen där hon sköts ihjäl.– Hennes död är en attack på demokratin, sade Cameron.

Tillförordnande polischef Dee Collins i West Yorkshire sade att mordutredarnas viktigaste spår är att högerextremistiska åsikter fick den misstänkte gärningsmannen att gå till attack. Collins sade enligt Reuters att attacken var "riktad" mot Labourpolitikern Cox.

Den misstänkte mördaren har namngivits som Tommy Mair, en 52-åring som uppges ha haft psykiska problem och som i omgångar har prenumererat på olika högerextrema publikationer. Sent på fredagen sade polis att den gripne fortfarande förhörs, skriver Reuters.

Vittnen har berättat att gärningsmannen ska ha skrikit "Storbritannien först" när han sköt Cox med tre skott och knivhögg henne flera gånger.

Enad solidaritet

De senaste polisuppgifterna om motivet rapporterades timmar efter det att Storbritanniens ledande politiker rest till Cox hemby där hon mördades.

– När vi ser hat, när vi ser splittring, när vi ser intolerans, då måste vi tvinga bort det från politiken och från offentligheten och från vårt samhälle, sade det konservativa Tories ledare Cameron på platsen där Cox sköts.

Labourledaren Corbyn kallade dådet "ett hatets handling".

Både ja- och nej-sidan i folkomröstningen sade att alla kampanjevenemang ställs in även under lördagen.

Klockklämtning för Cox

Kyrkklockorna ringde 42 gånger för Jo Cox i hennes hemort och kondoleanser strömmade in.

– Hon växte upp i det här samhället, hon tjänade det här samhället, hon älskade det här samhället och hon dog i det här samhället, sade biskopen Nick Baines.

Jo Cox make Brendan Cox uppmanade människor att bekämpa hatet.

"Jo trodde på en bättre värld och hon kämpade för det varje dag med en energi och livsaptit som skulle göra de flesta personer utmattade. Hon skulle framför allt ha velat två saker nu: dels att våra älskade barn överöses med kärlek, dels att vi alla förenar oss i kampen mot det hat som dödade henne", säger han i ett uttalande.

Polisen arbetar efter spåret om att det finns ett samband med den kommande omröstningen om huruvida Storbritannien ska lämna EU. Cox stödde stanna-sidan.

Stigande stjärna

Jo Cox beskrivs som en stigande stjärna i det brittiska parlamentet, där hon valdes in för första gången förra året. Hon engagerade sig starkt i frågor om migration, syriska flyktingar och det brittiska medlemskapet i EU.

Cox hade arbetat tio år med hjälparbete, som ofta innebar att hon reste till konfliktområden.

Som parlamentsledamot skapade hon en Syriengrupp och argumenterade med kraft för att Storbritannien skulle göra mer för att stoppa Syrienkriget.

Hon efterlämnar två barn och sin man Brendan.

Yui Mok/AP/TT
Jo Cox.