Nyheter Sverige

Högerextremister "patrullerar" gator

En medlem i en av Soldiers of Odins norska avdelningar kontrolleras av polisen. Arkivbild.
En medlem i en av Soldiers of Odins norska avdelningar kontrolleras av polisen. Arkivbild.

Det högerextrema nätverket Soldiers of Odin etablerar sig i Sverige. Flera av medlemmarna har nazistiska sympatier och är dömda för grova brott, enligt Expo.– Det är bara lögner. Vi är helt politiskt oberoende, säger Mikael Johansson, talesperson för Soldiers of Odin i Sverige, till TT.

I helgen gick gruppen ut på gatorna i Borlänge, Säter och Hedemora, rapporterar SR P4 Dalarna.

– Det är en ny gruppering som har dykt upp här har jag förstått, så vi får väl se vad som händer, säger Roland Nerpin vid polisen i Dalarna, till TT.

Han säger att det inte skett några polisingripanden under helgen.

– Vi vet inte så mycket om det här ännu men jag antar att Noa (Nationella operativa avdelningen inom polisen) och vår underrättelseverksamhet har koll på de bitarna.

Finns i Stockholm

Tidigare har Soldiers of Odin genomfört "patrulleringar" i Stockholm och i Trelleborg, för att som de säger "skapa trygghet på gatorna".

Enligt tidningen Expo har nätverket över 17 lokala Facebook-grupper i Sverige. Flera svenskar i nätverket är dömda för grova brott och har nazistiska sympatier, enligt tidningen.

Men talespersonen för organisationens svenska gren, Mikael Johansson, tillbakavisar att det finns någon högerextrem koppling i Sverige. Deras enda syfte är att skapa trygghet på gatorna, säger han.

– Vi har inte någon åsiktsregistrering i vår organisation. Den är helt politiskt oberoende, vi struntar i folks politiska åsikter, säger.

TT: Vad säger du om att vissa personer har uttryckt sympati för nazism?

– Men det har de gjort privat och det är ingenting som har med vår organisation att göra.

Startades av nazist

Soldiers of Odin startades av den finske nazisten Mika Ranta, och strukturen i nätverket är uppbyggd som i så kallade kriminella mc-gäng och består av separata avdelningar. Om man söker på organisationen på internet dyker det bland annat upp bilder på främlingsfientliga budskap och män med automatvapen.

– Men det är inget som vi i Sverige står för, säger Mikael Johansson.

TT: Varför har ni valt just det namnet i sådana fall?

– Det har slagkraft. Vi har ingen politisk agenda. Vad folk lägger ut privat struntar vi i, eftersom det är privat.

TT: Har ni hanterat det på något sätt, för att tvätta bort den bilden?

– Det är det vi har försökt göra men alla medier skriver massa skit om oss hela tiden, säger Johansson som hävdar att det råder nolltolerans mot nazism och rasism i gruppen.

Den finska journalisten Mikael Brunila, som följer högerextremismen i Finland, berättar att Soldiers of Odin sedan i oktober spritt sig till omkring 30 orter i landet, och att den har stort stöd från hela spektrat av extrema organisationer på högerkanten.

"En hotbild"

Trots den snabba utbredningen har nästan inga våldsamheter rapporterats i Finland.

– Problemet är att vi har en väldigt väldisciplinerad och välorganiserad grupp som finns på många orter i Finland och nu runt om i världen, säger Mikael Brunila.

– I fall de börjar använda våld har de alla möjligheter och färdigheter till det. Det är det som är hotbilden.

TT har utan framgång försökt få en kommentar från polisens Nationella operativa avdelning.

Läs också