Nyheter Ekonomi Världen

Högerpopulist i medvind i Wien

Norbert Hofer är på väg dit partikamraten Jörg Haider knappt kunde drömma om.I flyktingkrisens spår har Österrikes högerpopulister siktet inställt på presidentposten.

"Österrike framför allt" manas från 45-årige Hofer inför den avgörande valomgången på söndag.

Kandidaten från det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) vann klart i den första omgången och leder fortsatt i opinionsmätningarna inför slutrundan mot De grönas Alexander Van der Bellen.

– Ni är innemänniskornas kandidat. Jag är folkets! hävdade Hofer i en tv-duell i söndags.

Med Le Pen

FPÖ ingår i samma europeiska partigrupp som Marine Le Pens Nationella fronten i Frankrike och Geert Wilders antimuslimska Frihetsparti (PVV) i Nederländerna.

När Norbert Hofer nu valspurtar låter han dock betydligt mjukare än partigruppskollegorna. Det gäller inte minst synen på EU, som Marine Le Pen helst vill "rasera".

– Den åsikten delar jag inte. . . Vårt system är anpassat till EU. Därför är jag inte för ett utträde, säger han i en intervju med tidningen Die Presse på tisdagen.

Invandringsstopp

Presidentposten i Österrike är i huvudsak representativ, medan den politiska makten ligger hos regeringen och nyinsvurne förbundskanslern Christian Kern.

Hofer varnar dock redan på förhand om att han kan tänka sig att upplösa Kerns regering om den exempelvis slopar den "maxgräns" som Österrike infört om hur många flyktingar som kommer att accepteras under de närmaste åren.

Helst skulle han vilja se ett invandringsstopp, där man bara välkomnar den som kan något som verkligen eftertraktas – oavsett om han eller hon är EU-medborgare eller inte.

Ryktet på spel?

Motståndaren Van der Bellen försöker samtidigt varna väljarna för att landets rykte står på spel. År 2000 frös övriga EU sina kontakter med Österrike sedan dåvarande FPÖ-ledaren Jörg Haider fört in partiet i en regeringskoalition med högerpartiet ÖVP.

– Det här är ett val mellan samarbete eller auktoritärt styre, sade Van der Bellen i tv-debatten i söndags.