Nyheter Toppnyheter Världen

Högt tonläge efter avbrutna samtal

USA:s utrikesminister John Kerry kritiserar Ryssland och Syrien efter uppskjutna samtal. Arkivbild.
USA:s utrikesminister John Kerry kritiserar Ryssland och Syrien efter uppskjutna samtal. Arkivbild.

Beskyllningarna haglade dagen efter att de förberedande samtalen i Genève för att få slut på kriget i Syrien tagit paus.

FN-sändebudet Staffan de Mistura bestämde i onsdags att samtalen tar paus till den 25 februari. Uppbrottet är knappast förvånande med tanke på att de syriska oppositionsföreträdarna ställde förhandskrav och anslöt sig ytterst motvilligt till samtalen, medan regimen gjorde militära framryckningar i hemlandet.

USA och Frankrike anklagar Ryssland och den syriska regimen för att ha underminerat fredssamtalen, som har skjutits upp efter att en offensiv inletts mot staden Aleppo. Under offensiven har en viktig försörjningsrutt till rebellstyrkorna i Syriens näststörsta stad skurits av med hjälp av ryska flygbombningar.

"Militär lösning"

I och med offensiven utanför Aleppo har de "torpederat fredsförsöken", sade den franske utrikesminister Laurent Fabius som var på den internationella givarkonferensen för Syrien som hölls i London på torsdagen.

USA:s utrikesminister John Kerry anklagar Ryssland och den syriska regimen för att söka en militär lösning på kriget i Syrien i stället för en politisk.

De fortsatta attackerna av syriska regimstyrkor – understödda av ryskt flyg – mot rebellkontrollerade områden signalerar detta, enligt Kerry.

"Planerar invasion"

Det ryska försvarsdepartementet meddelade på torsdagen att det finns anledning att misstänka att Turkiet förbereder en invasion av Syrien.

"Vi har goda grunder att misstänka att Turkiet befinner sig i intensiva förberedelser för att beväpnad invasion av en suverän stats territorium – den syriska arabiska republiken", heter det i ett uttalande enligt AFP.

Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu var på givarkonferensen och passade på att anklaga Ryssland för krigsbrott.

Saudiarabien säger sig vara redo att sätta in marktrupper i Syrien för att bekämpa jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).