Utbildning Nyheter Sverige

Högt tryck ställer in polispraktik

Hög arbetsbelastning hos polisen påverkar polisutbildningen i landet – polisstudenter vid Linnéuniversitet fick nyss veta att vinterns fältstudievecka ställs in.Nu riskerar tredje terminens studenter att praktiken brinner inne.

Väldigt synd, tycker Benjamin Sjöberg, student och utbildningsansvarig för polisstudenterna i Växjö.

– Det är ett sätt att förankra våra kunskaper och se hur det fungerar ute i myndigheten jämfört med här på skolan, säger han till P4 Kronoberg.

Inblick i arbetet

Andra och tredje terminen består normalt av två veckors fältstudier. Vecka 50 skulle det ha varit dags för polisstudenterna på tredje terminen i Växjö.

– Syftet med fältstudierna är att få en bild av polisens arbete. Fältstudierna för tredje terminens studenter är inställd året ut först och främst. Det beror på polisens arbetsbelastning, säger Betty Rohdin, chef på polisutbildningen i Växjö, till TT.

Redan i april nästa år börjar dessa studenter på aspirantutbildningen.

TT: Innebär detta att studenter riskerar att bli utan sista fältstudieveckan före aspirantutbildningen?

– Det kan ju bli så. Det beror på den omvärld vi har. Om man fortsätter att förflytta många poliser från Kronoberg till Skåne för gränsbevakning så lättar det ju inte situationen för polisen att ta emot studenter, säger Betty Rohdin till TT.

Förstår beslutet

Beslutet har tagits på nationell nivå och studenterna tar det "moget och vuxet":

– Och det glädjer mig oerhört. Alla förstår varför det blivit så här, trots att alla har sett mycket fram emot fältstudierna och komma ut i den verklighet som de senare ska arbeta i, säger hon.

Om studenter blir utan fältstudieveckan går de framförallt miste om ett motiverande inslag i undervisningen, konstaterar Rohdin.

– Jag kan med gott samvete säga att studenterna inte går ut med mindre kunskap.