Nyheter Sverige

Höjd beredskap efter oro i Gottsunda

Bränder och stenkastning mot polisen. Stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i Uppsala har återigen drabbats av oroligheter flera kvällar i rad. Arkivbild.
Bränder och stenkastning mot polisen. Stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i Uppsala har återigen drabbats av oroligheter flera kvällar i rad. Arkivbild.

Ökad bemanning och höjd beredskap. Det är några av de åtgärder som polisen och Uppsala kommun vidtar efter de senaste oroligheterna i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra.På onsdagen fortsatte stenkastningen.

Vid ett möte mellan polisen, socialförvaltningen och kommunens säkerhetschef beslutades bland annat att socialjouren ska öka sin beredskap och öka sin bemanning.

– Vi har tittat på hur socialtjänsten ska kunna arbeta tillsammans med polisen för att lugna situationen, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i Uppsala, till TT.

Ett möte ska också hållas i Gottsunda för att få i gång nattvandringar. Även polisen förstärker i området.

– Vi betraktar numera detta som en särskild händelse, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta till Upsala Nya Tidning.

Under påsken har det varit mycket stökigt i Gottsunda och Valsätra. Flera bränder har startats och polisen har utsatts för stenkastning. På onsdagskvällen kastades det sten mot en buss i stadsdelen Stenhagen, rapporterar Upsala Nya Tidning. Ingen person skadades men chauffören blev chockad.

Enligt polisen kan oroligheterna bero på tidigare insatser som de har gjort i området. På tisdagen var ett 40-tal ungdomar inblandade i oroligheter som blossade upp efter att en efterlyst yngling som avvikit från ett behandlingshem omhändertagits.

Busstrafiken i Gottsunda stoppades på tisdagskvällen på grund av stenkastning. Även under onsdagskvällen ställs den in från klockan 20.