Nyheter Världen

Höjd säkerhet när Belgien firar

Belgiens Philippe hälsar på folket vid fjolårets traditionella militärparad på Bryssels gator på nationaldagen den 21 juli. Arkivbild.
Belgiens Philippe hälsar på folket vid fjolårets traditionella militärparad på Bryssels gator på nationaldagen den 21 juli. Arkivbild.

Festförberedelserna är i full gång inför Belgiens nationaldag på torsdag och myndigheterna i huvudstaden uppmanar människor att komma som alla andra år. Men säkerheten har stärkts i syfte att förhindra attacker som den i Nice.

Uppmaningen att sluta upp som vanligt kom från polischefen för Bryssels centrum Guido Van Wymersch före dådet i Nice, på Frankrikes nationaldag, men den har inte ändrats.

Bara ett av de många spektakulära evenemangen, konserterna och utomhusfesterna har ställts in efter Nice. Det är en polisuppvisning med klättring på höga byggnader – de poliserna behövs helt enkelt på marken för att förstärka säkerheten när Bryssels centrum fylls av människor.

Manifestera enighet

Annars pågår förberedelserna som vanligt inför en dag som det genom tiderna så splittrade Belgien försöker göra till en manifestation om enighet. Några av de få saker som sägs få flamländare och valloner att enas är armén och kungen. En av de större begivenheterna under nationaldagen är militärparaden framför det kungliga palatset i centrum, med kungafamiljen på första parkett på en lång läktare.

Med ett bättre resultat i fotbolls-EM för en tredje samlande kraft, landslaget "de röda djävlarna", är det inte otroligt att de också hade fått vara med på någon parad.

Minskad turism

Inrikesministern Jan Jambon har sagt att polisen har fått de förstärkningar som behövs inför festligheterna i Bryssel, en stad som inte riktigt har hämtat sig efter attentaten i mars mot flygplatsen och tunnelbanestationen Maalbeek, som tog över 30 människors liv. Turismen har minskat.

En talesman för polisen, Christian de Coninck, ber allmänheten att lämna ryggsäckar och väskor hemma, enligt tidningen Le Soir. Och de bör tänka bort att åka bil ens i närheten av Bryssels centrum. Som en följd av lastbilsattentatet i Nice kommer avspärrningarna att vara mycket mer omfattande är tidigare och parkeringsförbud råder i stora delar av innerstaden inför nationaldagen som avslutas med ett sprakande fyrverkeri.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset