Utbildning Nyheter Sverige Sverige-topp

Höjt straff för förskolepedofil

Ett 20-tal barn på förskolor i Kristianstad utsattes för övergrepp av en barnskötare under tiden mars 2014–2015. Arkivbild.
Ett 20-tal barn på förskolor i Kristianstad utsattes för övergrepp av en barnskötare under tiden mars 2014–2015. Arkivbild.

Barnskötaren som utsatte ett 20-tal förskolebarn i Kristianstad för grova sexuella övergrepp döms av hovrätten till sju års fängelse. Det är ett halvår mer än vad tingsrätten dömde honom till, men även hovrätten har gett honom straffrabatt.

Mannen har vid fyra tillfällen våldtagit barn och dessutom vid 19 tillfällen utsatt barn för grova sexuella övergrepp. Sammantaget borde detta ge åtta års fängelse, enligt hovrätten. Men precis som i tingsrätten får 41-åringen viss strafflindring eftersom han samarbetat med polis och åklagare. Det är inte ens säkert att alla brotten blivit kända om han inte själv berättat och guidat utredarna. Barnen är så små att de inte själva kan berätta och därför har mannens identifiering av offren också varit till hjälp.

Både hovrätten och tingsrätten gav honom ett års straffrabatt.

/ TT
Chefsåklagare Pär Andersson sade efter avslutad hovrättsförhandling att han tyckte att straffet borde bli tio års fängelse. Arkivbild.