Nyheter Världen

Höjt tonläge kring Sydkinesiska sjön

Ett kinesiskt fartyg använder vattenkanon mot en filippinsk fiskarbåt i Sydkinesiska sjön. Arkivbild.
Ett kinesiskt fartyg använder vattenkanon mot en filippinsk fiskarbåt i Sydkinesiska sjön. Arkivbild.

Läget är spänt kring Sydkinesiska sjön inför beslutet i Haag-domstolen som rör flera länders territoriella anspråk i havsområdet. Den infekterade dispyten riskerar att ytterligare försämra relationen mellan USA och Kina.

Det var 2013 som Filippinerna tog den långdragna konflikten till Permanenta skiljedomstolen i Haag. Landets förhoppning är ett beslut om att Kinas anspråk på stora delar av Sydkinesiska sjön, som bland annat inkluderar ett antal öar strax utanför Filippinernas kust, inte är förenliga med FN:s konvention om havsrätt.

Och enligt de flesta bedömare kommer domstolen på tisdagen till stor del att döma till Filippinernas fördel.

Konkurrerande anspråk

Kina har dock meddelat att man inte kommer att erkänna domstolens beslut. Landets ledning menar att havsrätten inte är tillämpbar i detta fall och hävdar historiska rättigheter till havet.

Förutom Filippinerna har även Vietnam, Malaysia, Brunei och Taiwan anspråk som konkurrerar med Kinas i det strategiskt viktiga havsområdet. Spänningarna har spätts på efter att Kina de senaste åren byggt flera konstgjorda öar i Sydkinesiska sjön och ökat sin militära närvaro.

Det har fått USA, som är allierat med flera länder i regionen, att markera genom att skicka egna stridsfartyg till havsområdet.

Folkrätten i fara

Risken är att konflikten eskalerar om Kina trotsar Haag-domstolens beslut, säger Ingolf Kiesow, Asienvetare och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademin.

– Om man låter Kina göra som man vill framstår plötsligt USA som en opålitlig allierad och som en tandlös makt som inte orkar upprätthålla sina ambitioner, säger han till TT, och tillägger att respekten för folkrätten står på spel:

– Om Kina tillåts trotsa havsrättskonventionen drabbar det folkrättsreglerna i allmänt, och även trovärdigheten för hela FN-systemet.

Trots den uppskruvade retoriken finns det fortfarande öppningar för en kompromiss, där Kina går med på att förhandla med Filippinerna om exempelvis ett gemensamt utnyttjande av havstillgångarna, tror Kiesow.

Ritchie B. Tongo
Ett av reven vid de omstridda Spratlyöarna i Sydkinesiska sjön. Arkivbild.
Aaron Favila
Filippinska demonstranter under en protest på måndagen utanför Manila mot Kinas anspråk på ögruppen Spratly.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset