Nyheter Världen

Höjt tonläge om flyktingar

Syriska flyktingar på vandring mot den turkiska gränsövergången Bab al-Salam under förra veckan. Arkivbild.
Syriska flyktingar på vandring mot den turkiska gränsövergången Bab al-Salam under förra veckan. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan riktar skarp kritik mot EU:s hantering av flyktingkrisen och bekräftar att han hotat med att öppna dörren för de flyktingar som vill ta sig in i unionen.

– Vi kommer att vara tålmodiga men vi kommer att göra vad vi måste, sade Erdogan vid ett företagarsammanträde i Ankara på torsdagen.

Tidigare i veckan rapporterade en grekisk nyhetssajt att Erdogan i november pressat EU-ledarna med ökade flyktingströmmar om unionen inte bidrar mer till landets flyktingmottagning.

Turkiet har tagit emot totalt 2,5 miljoner flyktingar från det syriska inbördeskriget, som pågått fem år. EU har lovat Turkiet tre miljarder euro (drygt 28 miljarder kronor), men pengarna har ännu inte betalats ut.

Efter att den syriska regimen med ryskt flygunderstöd nyligen inledde en offensiv i Aleppo-regionen har ytterligare 51 000 människor drivits på flykt, enligt FN. Tiotusentals har samlats vid gränsövergången till Turkiet och FN har uppmanat landet att släppa in dem.

Det retar Erdogan, som menar att FN i stället borde göra mer för att lösa den syriska konflikten och uppmana andra länder att ta emot flyktingar.

– FN borde ge råd till andra länder. Så kan vi skicka flyktingar till de länderna, säger Erdogan.