Sport Sport-topp

Hörnqvist sköt titeln till Pittsburgh

Patric Hörnqvist jublar efter att ha säkrat Pittsburghs Stanley Cup-seger. San Jose-backen Brent Burns, till höger, är inte lika lycklig.
Patric Hörnqvist jublar efter att ha säkrat Pittsburghs Stanley Cup-seger. San Jose-backen Brent Burns, till höger, är inte lika lycklig.

Bara 62 sekunder återstod och Pittsburgh hade allt sjå i världen att freda sig i San Joses kvitteringsjakt.Då slog Patric Hörnqvist till och satte 3–1 i tom kasse.– Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv, men jag lyckades sätta den, sade den blågule hjälten efteråt.

Efter att ha missat chansen att vinna Stanley Cup-bucklan på hemmaplan i fredags brände inte Penguins den andra möjligheten på bortaplan i San Jose. Pittsburgh vann finalserien med 4–2 i matcher.

– Nu är drömmen förverkligad, sade Hörnqvist till Aftonbladet.

Eller snarare jublade han. Det var kaotiska scener när Penguins-spelarna firade på isen.

Hörnqvist och Carl Hagelin blev den 33:e och 34:e svensken genom tiderna som fick lyfta Stanley Cup-pokalen.

Stora roller

Båda hade betydande roller i mästarlaget. Stockholmaren Hörnqvist, från Sollentuna, blev Pittsburghs näst bäste målskytt med nio fullträffar i slutspelet och kamperade i hop med lagkaptenen och superstjärnan Sidney Crosby, som också tilldelades Conn Smythe Trophy som slutspelets mest värdefulle spelare.

För Crosby var det andra Stanley Cup-segern och Pittsburghs fjärde totalt. Ända sedan Hörnqvist kom från Nashville inför förra säsongen har de för det mesta kamperat ihop.

Det var också Crosby som först täckte skott och sedan spelade fram Hörnqvist till 3–1-målet.

"Sjukaste känslan"

Södertäljesonen Hagelin blev femma i interna poängligan i slutspelet med 16 poäng, sex mål och tio assist, och ingick i den hyllade HBK-kedjan med Nick Bonino och Phil Kessel, med tio mål "Pingvinernas" bäste målskytt.

Hagelin kom i en trejd efter en misslyckad höst med Anaheim och hamnade i sin andra Stanley Cup-final. Efter förlusten med NY Rangers i finalserien 2014 mot Los Angeles blev det nu en fullträff.

– Det känns för jävla bra, den sjukaste känslan någonsin! Det var nära för två år sedan, men den här gången kändes det som att det här vinner vi, sade han till Expressen.

Hagelin tog alla sin i famn efter att ha plockat hem ishockeyns mest mytomspunna buckla.

– När det är tio sekunder kvar vet man att det är klart och man vill bara kyssa alla runt omkring sig, sade Hagelin som, precis som Hörnqvist, är uttagna i Tre Kronors World Cup-lag.

Även förre Skellefteåspelaren Oskar Sundqvist var med och firade på isen. Han spelade inte tillräckligt många matcher för att bli mästare, men klubben kan söka dispens för honom. Precis som fallet var med Joakim Nordström, i fjol i Chicago.

Melker Karlsson assisterade till San Joses 1–1-kvittering men kunde bara avundsjukt se på när hans svenska kollegor firade Stanley Cup-segern.

Bruce Bennett/AP/TT
Pittsburghs Matt Murray (30) räddar ett skott från Joonas Donskoi.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset