Nyheter Ekonomi Sverige

H&M beskylls för seghet

H&M:s vd Karl-Johan Persson. Arkivbild.
H&M:s vd Karl-Johan Persson. Arkivbild.

H&M handlar för sent när affärsetiska problem seglar upp, anser kritiker.Även det aktuella fallet, där underleverantörer köpt plagg från Turkmenistan, visar att H&M reagerat snarare än gått före på eget initiativ.

Det var först i torsdags som H&M mejlade investerare om att företaget förbjudit sina underleverantörer att köpa bomull från den totalitära diktaturen Turkmenistan. Det skedde sedan TT frågat företaget om dess band till den turkmenska textilfabriken Turkmenbasji, som enligt nätverket The Cotton Campaign använder inhemsk bomull som skördas genom tvångsarbete.

Mer proaktivt

GES, som gör affärsetiska analyser åt stora investerare som försäkringsbolag och pensionsfonder, anser att H&M generellt har bra koll på sin leverantörskedja.

– Men man skulle önska att H&M var mer proaktivt. I stället reagerar man först när någonting händer, säger Tytti Kaasinen som följer klädjätten på GES.

Enligt H&M infördes förbudet i december i fjol, men företaget gick då inte ut med information om detta. På dess hemsida nämns inte Turkmenistan, däremot ett motsvarande förbud mot bomull från Uzbekistan.

Kritik mot regeringen

Det är nästan alltid längts ut i produktionskedjan som arbetsförhållandena är sämst och där priset för arbete är som lägst. Och tyvärr har företagen sällan någon koll på den produktionen, enligt Oscar Ernerot, ombudsman på LO:s internationella enhet.

– H&M kan knappast vara förvånade över att det blir ett väldigt lågt pris, men priset för människan väldigt högt, säger han.

Ernerot anklagar också regeringen för senfärdighet. Sverige har ännu inte ratificerat ILO:s protokoll mot slavarbete.

– Om ett land som Niger kan göra det är det ju väldigt märkligt att Sverige med en regering som leds av en före detta fackföreningsledare inte kan göra det.

Enligt statssekreterare Irene Wennemo på arbetsmarknadsdepartementet har regeringen ambitionen att ratificera protokollet, men flera departement är involverade och när det kan ske är oklart.

– Vi har inte hunnit med det ännu och jag förstår LO:s otålighet. Men vi tycker att det är en mycket viktig fråga, säger hon till TT.

Företagens skyldighet

Även Inditex, som bland annat äger Zara och flera andra klädjättar, medger för TT att de handlat med Turkmenbasji men nu satt fabriken på en svart lista.

– TT:s granskning tycks ha motiverat företagen, som har en skyldighet att identifiera, förhindra och mildra människorättskränkningar som kan kopplas till deras verksamheter och leverantörskedjor, säger Matthew M Fischer-Daly, samordnare vid The Cotton Campaign, ett nätverk av organisationer mot tvångsarbete.

Både nätverket och GES frågade H&M i somras om dess relation till Turkmenbasji, som då på sin hemsida listade den svenska klädjätten och många andra som sina kunder. De fick svaret att underleverantörer gjort inköp från fabriken det gångna året och att det skulle utredas närmare. Men hur H&M gått vidare blev känt först nu.