Teknik Nyheter Världen

Hackare hot mot presidentkandidater

Presidentaspiranterna hotas redan nu av hackare, som kan försöka ta reda på mer om deras inställning i utrikespolitiska frågor. På bilden kampanjar Republikanernas Donald Trump i Florida. Arkivbild.
Presidentaspiranterna hotas redan nu av hackare, som kan försöka ta reda på mer om deras inställning i utrikespolitiska frågor. På bilden kampanjar Republikanernas Donald Trump i Florida. Arkivbild.

De amerikanska presidentkandidaterna i höstens val hamnar i hackarnas sikte.– I takt med att kampanjerna intensifieras kommer vi antagligen se fler attacker, säger den amerikanske underrättelseschefen James Clapper.

Redan nu siktar privatpersoner och organisationer kapabla att utföra hackerattacker in sig på presidentaspiranterna. Motiven kan vara allt från oliktänkande till spioneri, enligt James Clapper, utan att gå in på mer detaljer.

Redan nu har amerikanska underättelsetjänsten sett indikationer på att presidentaspiranterna utsätts, och mer är att vänta framöver. Enligt en källa till Reuters kan det röra sig om att ta reda på detaljer om den kommande utrikespolitiken, eller interna kampanjstrategier.

Kopplade till Kina

"Med tanke på den intensiva granskningen av kampanjerna i år, och den stora påverkan på den amerikanska utrikespolitiken, så är det ingen överraskning att aktörer utför cyberattacker mot presidentkampanjer", säger Adam Schiff, som sitter i Representanthusets permanenta underrättelsekommitté.

Inför de senaste två åren har presidentkandidaterna på båda sidor utsatts för cyberattacker, bland annat kopplade till kinesiska hackare. Ändå säger Matthew Prince, vd för säkerhetsfirman Cloudflare, som försett bland annat Trump med IT-säkerhetslösningar, att det hittills varit ett "överraskande civiliserat" cyberlandskap.

– Vi har hittills inte sett något som skulle tyda på den sofistikerade nivån man skulle förvänta sig om en främmande makt la hela sin tyngd bakom den, säger han.

Kommer få genomgång

De två som utses till respektive partis presidentkandidat i sommar kommer att få en genomgång om IT-säkerhet av myndigheterna. Båda kandidaterna kommer att få exakt samma genomgång, enligt Clapper, och man kommer inte att försöka att få någon kandidat att ändra inställning i frågor som eventuellt skulle kunna innebära ett ökat hot.

– Vi har gjort det här i många år, och genomgången är inte till för att ändra någons världsbild, säger han.

Läs också