Sport

Hagman svarade för halva målskörden

Nathalie Hagman gjorde hela 14 mål mot Nederländerna.
Nathalie Hagman gjorde hela 14 mål mot Nederländerna.

Det var Nathalie Hagman för halva slanten när Sveriges handbollsdamer säkrade avancemang i OS – 14 av de 29 svenska målen svarade hon för i det oavgjorda mötet med Nederländerna.– Sällan någon gör så här många mål i en landskamp, säger målmaskinen nöjt.

Nathalie Hagman har gjort många mål i landskamper förr. Men aldrig så många. Och aldrig i ett så stort sammanhang.

På fredagen satte hon hela åtta mål i första halvlek och sedan var det hon som höll Sverige kvar då Nederländerna var på väg att rycka i andra halvlek och hade vänt 13–16 i paus till tremålsledning. Tre raka hagmanska mål senare stod det 27–27.

– Jag tänkte inte så mycket på att jag gjorde så många mål, jag var ganska stressad då vi hade lite kniven mot strupen i andra halvlek, men vi lyckades få lika och det var skönt, säger hon.

Målande statistik

Målskörden förbättrades av att Hagman fick ta över på straffpunkten tidigt efter Isabelle Gulldén. Hagman var hundraprocentig – sex straffar, sex mål.

– Det var kul. Jag tycker Bella vanligtvis sköter det jättebra, i dag fick jag ta den delen.

Och hon var 93-procentig totalt enligt matchstatistiken – 15 avslut, 14 mål.

– Givetvis handlar det om självförtroende när man gör många mål och man vill avsluta mer om man har en sådan dag, säger den 25-åriga stockholmskan som bytt klubb i Danmark från Holstebro till Nyköbing Falster.

I Holstebro spelade hon på nio meter, i landslaget har hon oftast varit högersexa. Mot Nederländerna var det både och. Mål blev det ur alla lägen.

Finns mer att ge

Att Hagman ska kunna leverera lika mycket framöver är för mycket begärt. Men hon tycker att det finns en del kvar att ge för laget.

– Jag tycker vi är lite odisciplinerade när de vänder, tar en del skitavslut och låter dem kontra in enkla mål. Där gäller det att vi är lite mer skarpa än vi var i dag.

Sveriges poäng räckte för att säkra kvartsfinal i OS. Ännu återstår Frankrike i gruppspelet.

– Givetvis jätteskönt att vi är vidare, det var vårt första delmål, säger Hagman.

– Men vi vill vinna mot Frankrike, det kan ge lättare motstånd i kvarten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset