Nyheter Världen

Haj bet elvaåring vid barriärrevet

Att hajar attackerar människor är fortfarande extremt ovanligt, men i Australien ökar antalet incidenter. Arkivbild från Nya Zeeland.
Att hajar attackerar människor är fortfarande extremt ovanligt, men i Australien ökar antalet incidenter. Arkivbild från Nya Zeeland.

En elvaåring har attackerats av en haj vid Stora barriärrevet, uppger australiska myndigheter. Hajattacker i Australien är fortfarande extremt ovanliga, men antalet stiger.

Pojken vadade i vattnet vid Heron Island, i barriärrevets sydligaste delar, när hajen gick till anfall på tisdagen.

– Det var rejäla skador på hans nedre vänstra vad, säger en representant för akutvården i delstaten Queensland till nyhetsbyrån AFP.

Pojken togs omhand av vårdpersonal på ön, och hans tillstånd beskrivs som stabilt. Det tros ha varit en revhaj, djur som brukar vara mellan en och två meter långa, som attackerat.

För bara några dagar sedan anfölls en 31-åring av en haj i ungefär samma område, vid Miall Island. Enligt australiska medier blev mannen biten, men pucklade sedan på den tre meter långa hajen med knytnävarna tills djuret gav sig av.

I New South Wales, delstaten söder om Queensland på Australiens ostkust, anfölls 14 människor av hajar under 2015. En av dem, en japansk surfare, omkom. Uppgången är kraftig jämfört med 2014, då bara tre fall rapporterades, enligt statistik som AFP hämtat från djurparken Taronga i Sydney.

I Queensland steg antalet attacker från en 2014 till fyra 2015. Ingen av dem var dödlig.

Med tanke på de tusentals människor som varje dag badar vid östra Australiens stränder är hajattacker alltså ett ovanligt fenomen. Men experter uttrycker ändå oro för att människans allt flitigare fritidsaktiviteter i och på vattnet ska provocera fram en fortsatt ökning av antalet sammanstötningar.