Sport

Hallgrímsson om svensken: ovärderlig

Heimir Hallgrímsson.
Heimir Hallgrímsson.

Lars Lagerbäcks insats för Island har redan lovordats av många.Nästa person att ansluta till hyllningskören: Heimir Hallgrímsson.

Efter att ha fyllt flera meningar med fina ord för att hylla förbundskaptenskollegan vrider Heimir Hallgrímsson på huvudet och säger:

– Jag vet att du inte gillar komplimanger, men du har varit ovärderlig.

Lars Lagerbäck svarar inte.

Han bara ler.

"Ovärderligt"

Hallgrímsson, som gärna pratar mycket och är duktig på att sätta detaljer i ett större sammanhang, anser att Lagerbäcks tid som förbundskapten för herrlandslaget har förändrat grunderna för den isländska fotbollen.

– Man måste inse att Island är ett land där det spelas amatörfotboll, att de som är tränare där är amatörer. Att få in en person med så mycket internationell erfarenhet och som har jobbat på den högsta nivån så pass länge... Allt som han lär oss är ovärderligt, säger han.

– Han lämnar stor kunskap efter sig när han slutar.

Hallgrímsson tar över

Under två år, 2011–2013, var 49-åringen assisterande till Lars Lagerbäck. Kort efter att Island missade VM-slutspelet i Brasilien, playoff-förlust mot Kroatien, valde förbundet att satsa på ett delat förbundskaptensskap. Ett beslut som togs då Lagerbäck slutar efter EM i Frankrike.

Heimir Hallgrímsson tar över för att fortsätta arbetet som duon inledde för fem år sedan.

– Det är inte många som har en sådan erfarenhet och jag är inte den ende som har haft stort utbyte av det här. Hela Islands fotbollsförbund har lärt sig av det. Jag tror inte att vi inser hur mycket han har påverkat oss, säger Hallgrímsson.

Lars Lagerbäcks och Heimir Hallgrímssons Island spelar EM-kvartsfinal mot Frankrike i Paris på söndag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset