Teknik Nyheter Sverige

Halv miljon till insektsprojekt

Projektet "Käka syrsor, kittlar dödsskönt i kistan" har fått en halv miljon från Vinnova för att utveckla hållbar matproduktion. Arkivbild.
Projektet "Käka syrsor, kittlar dödsskönt i kistan" har fått en halv miljon från Vinnova för att utveckla hållbar matproduktion. Arkivbild.

Mjölbagge, gräshoppa eller honungsbi – kan det vara något? Projektet "Käka syrsor, kittlar dödsskönt i kistan" vid Örebro universitet får en halv miljon kronor av innovationsmyndigheten Vinnova för att utveckla hållbar matproduktion i stadsmiljöer.

– Vi vill titta på möjligheterna att odla insekter storskaligt för konsumtion, säger Annika Grälls, projektledare vid Externa relationer på Örebro universitet, och fortsätter:

– Det här blir ett första steg i projektet där vi tittar på frågor kring lagstiftning och produktion samt det kulturella motståndet mot att äta insekter. Hur kan vi ta fram bra produkter som är klimatsmarta, näringsrika och smakar gott? Och kanske även hitta lösningar som går att applicera var som i världen, säger hon till TT.

I projektet finns en tanke om att insektsodlingen ska ske i speciella sfäriska byggnader som placeras i stadsmiljöer, till exempel i rondeller.