Nyheter Sverige

Halva barriärrevet dött eller döende

Stora barriärreven är en av Australiens största turistattraktioner och hem för över 1 500 fiskarter. Arkivbild.
Stora barriärreven är en av Australiens största turistattraktioner och hem för över 1 500 fiskarter. Arkivbild.

Hälften av Stora barriärrevet i Australien är redan "dött eller döende", enligt forskare. Endast sju procent av revet, som är det längsta i världen, är opåverkat av korallblekning.Även korallreven i västra Australien är i fara, enligt en ny studie.

– Vi har aldrig sett blekning i den här omfattningen tidigare. I norra delen av Stora barriärrevet är det som om tio cykloner har dragit in på en gång, säger Terry Hughes, expert på korallrev vid James Cook University, till nyhetsbyrån Reuters.

I ett inlägg på Twitter skriver forskaren att han visade resultaten för sina studenter, "sedan grät vi".

Klimatförändringar tros vara boven bakom det förstörda korallrevet. Blekningen inträffar när vattnet är varmt och korallerna kan återhämta sig om temperaturen sjunker igen. Om inte riskerar korallerna att dö.

Blekningen har även spridit sig till korallrev i västra Australien, enligt en annan studie, skriver The Guardian.

– Om blekningen inträffar mer regelbundet, så kommer revet inte ha tid att återhämta sig – och det kommer att påverka motståndskraften hos revet, säger forskaren Karen Miller till tidningen.

AP/TT
"Vår uppskattning är för tillfället att nästan 50 procent av korallerna redan är döda eller döende", säger forskaren Terry Hughes. Arkivbild.