Nyheter Världen Sverige

Hamid riskerade livet för svenska soldater – inte välkommen hit

Sveriges Isafsoldater i Afghanistan fick hjälp av lokala tolkar för att göra sig förstådda. Men när militärerna åkte hem lämnades ett 20-tal tolkar kvar i det krigshärjade landet. Arkivbild.
Sveriges Isafsoldater i Afghanistan fick hjälp av lokala tolkar för att göra sig förstådda. Men när militärerna åkte hem lämnades ett 20-tal tolkar kvar i det krigshärjade landet. Arkivbild.

Tolken Hamid riskerade sitt liv för svenska soldater i Afghanistan. Nu anser han att det är hög tid att Sverige tar sitt ansvar och hjälper honom och andra tolkar som lämnades åt sitt öde i det krigshärjade landet.

Hamid heter egentligen något annat. För att skydda honom har TT valt att fingera hans namn, och vi väljer också att inte berätta var i Afghanistan han uppehåller sig.

– Jag är alltid rädd att någon ska komma hit och döda mig, säger han.

Under sex år arbetade Hamid med att hjälpa svenska soldater att göra sig förstådda och undvika faror i sitt hemland.

– Sida vid sida arbetade jag och den svenska armén. Jag har patrullerat med dem i de norra provinserna. Jag har åkt med dem i fordon och vandrat till fots. Överallt har jag hjälpt svenskarna att prata med myndighetspersoner och lokalbefolkningen. Därför är jag också igenkänd, och det gör att jag nu fruktar för min och min familjs säkerhet.

Sämre och sämre

Hamid beskriver situationen i Afghanistan som "sämre och sämre" för varje dag.

– Maktdelningen och konflikten mellan president Ghani och chefsministern Abdullah banar väg för upprorsmännen, särskilt talibanerna, i olika delar av landet. Bristen på jobb och möjligheter gör att folk ansluter sig till talibanerna medan andra försöker fly.

Hamid och andra tolkar som stannat i Afghanistan har i flera års tid försökt att få uppehållstillstånd i Sverige. Men Migrationsverket har sagt nej med hänvisning till reglerna.

I början av veckan slog dock Migrationsdomstolen i Malmö fast att Europakonventionen för mänskliga rättigheter gäller och att tre av tolkarna ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Migrationsverket vill inte berätta om det kommer att överklaga beslutet till högre instans eller nöja sig med domstolens besked.

"Anser våra jurister att regelverket innebär en viss sak driver vi såklart frågan vidare för att få fram ett prejudikat", skriver Olaf Zobel på Migrationsverkets presstjänst i en kommentar.

Hoppas på hjälp

Enligt Hamid har han och andra tolkar fått rådet av Migrationsverket att ta sig till ett annat land och söka uppehållstillstånd via FN:s flyktingorgan. Han berättar att någon lyssnade på rådet och for till Kazakstan.

– Där gav de honom beskedet att han skulle åka tillbaka hem.

Svenska militären, liksom regeringen, har legat lågt med kommentarer kring de afghanska tolkarnas situation.

– Jag hoppas att de hjälper oss innan något händer oss, säger Hamid

Han påpekar att minst en av de afghanska tolkarna dödades under sitt arbete för svenskarna.

– Vi riskerade livet då, och våra liv är i fara nu, säger Hamid.…